A-
A+

Framgång för Bidenbudget i kongressen

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, på tisdagen.
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, på tisdagen.
USATT-AFP

USA:s representanthus antog sent på tisdagen de grundläggande dragen i de enorma budgetsatsningar som president Joe Biden har föreslagit.

Nu återstår förhandlingar om detaljerna i satsningarna.

Annons

Annons

Demokraterna, som har majoritet i kongressens representanthus, har varit splittrade i frågor om innehåll och verkan i regeringens budgetförslag.

Biden föreslår satsningar på närmare 5 000 miljarder dollar – motsvarande drygt 43 000 miljarder kronor. I den summan ingår dels hans infrastrukturpaket på 1 200 miljarder dollar, dels satsningar på 3 500 miljarder dollar över en tioårsperiod som ska gå till bland annat utbildning, hälsa- och sjukvårdssystem samt till miljöinsatser.

Infrastrukturpaketet har redan antagits i senaten, där några republikaner röstade med Demokraterna. Nu återstår att komma överens om detaljerna i det större paketet på 3 500 miljarder dollar och sedan få igenom den slutgiltiga budgeten i båda kamrarna, i vilka Demokraterna har mycket knappa majoriteter.

Både procedurfrågor och diskussioner om innehållet i satsningarna har hotat att stoppa de enorma förslagen i representanthuset, där olika falanger inom Demokraterna står emot varandra.

Kammarens talman Nancy Pelosi, demokrat, hoppas att förhandlingarna är klara den 15 september och att detaljerna i det större tioårspaketet på 3 500 miljarder dollar kan offentliggöras då. De avgörande omröstningarna i senaten och representanthuset om det paketet väntas inte förrän senare i höst.

Infrastrukturpaketet på 1 200 miljarder dollar kommer att läggas fram för en avgörande omröstning i representanthuset den 27 september, enligt Pelosis plan.

"Jag åtar mig att samla stöd hos Demokraterna i representanthuset för att det ska gå igenom," säger Pelosi.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!