Frank Jensen: "Inte värdigt en rättsstat"

Frank Jensen (S), avgående överborgmästare i Köpenhamn. Arkivbild.
Frank Jensen (S), avgående överborgmästare i Köpenhamn. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Trycket blev för hårt för Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S). Efter anklagelser om kränkningar mot kvinnor lämnar han sin post. Statsminister Mette Frederiksen (S) välkomnar beslutet.

Annons

Annons

När Jensen meddelar att han slutar efter elva år som Köpenhamns överborgmästare och åtta år som Socialdemokraternas vice ordförande understryker han att han står bakom metoo-rörelsen. Men han hävdar samtidigt att han utsatts för en orimlig situation, där anklagelserna mot honom via pressen haglat utan att han har kunnat försvara sig.

Det är inte värdigt en rättsstat.
Jag har varit justitieminister i det här landet och jag har värnat rättssäkerheten. Jag har värnat att man inte är skyldig förrän det är bevisat. Det ska vi vara uppmärksamma på.

Fått stöd

Beslutet meddelas bara 13 timmar efter att han under ett krismöte fått stöd från majoriteten av partikamraterna i Köpenhamn till att fortsätta.

I går kväll var jag otroligt glad över att jag fått bred uppbackning från Köpenhamns socialdemokrater och från min grupp på rådhuset till att kunna fortsätta mitt arbete som överborgmästare, säger han.

Men efter att ha sovit på saken har han kommit fram till att det som hänt i allt för stor utsträckning kommer att överskugga hans politiska arbete, berättar han vid pressträffen.

Annons

Annons

"Riktigt beslut"

Jensen har anklagats för olämpligt beteende mot yngre kvinnor vid åtskilliga tillfällen från 2004 och framåt.

Statsminister Mette Frederiksen skriver på Facebook att hon anser att avgångsbeslutet var riktigt. Det som framkommit har varit problematiskt och kan komma att blockera hans fortsatta politiska gärning, anser hon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons