A-
A+

Frankrike flyttar soldater från Sahel

Frankrikes president Emanuel Macron ger besked om truppneddragningen under en presskonferens i Paris.
Frankrikes president Emanuel Macron ger besked om truppneddragningen under en presskonferens i Paris.
FrankrikeTT-AFP-Reuters

Den jihadistiska terrorismen sprider sig söderut från den subsahariska regionen Sahel. Som ett svar ska Frankrike omorganisera sin militär i regionen.

Annons

Annons

Dagens 5 100 franska soldater i Sahel ska reduceras till 2 500–3 000, meddelar president Emanuel Macron i anslutning till ett digitalt möte med regionala ledare.

Enligt Macron ska truppneddragningen inledas före årsskiftet. Frankrike kommer även att stänga flera militärbaser i norra Mali.

Macron meddelade för en månad sedan att den franskledda insatsen Barkhane, som sedan 2013 har bekämpat jihadistgrupper i Sahel, ska avslutas. Ambitionen är i stället att Frankrike ska ingå i en internationell antiterrorinsats.

Frankrike kommer att fortsätta stödja regeringarna i Sahel, försäkrar Macron. Förändringarna handlar i stället om att anpassa sig till nya konfliktlinjer.

Våra fiender har övergett sina territoriella ambitioner för att i stället kunna hota inte bara Sahel utan hela Västafrika, säger Macron.
Vi kommer att omorganisera oss för att stoppa den här spridningen söderut och det kommer att leda till en minskning av vårt militära fotavtryck i norr.

Den subsahariska regionen Sahel sträcker sig mer än 500 mil, från Atlantkusten i väst till Röda havet i öst, och omfattar länderna Burkina Faso, Mali, Mauretanien, Niger och Tchad. Sverige deltar med 150 soldater i den internationella styrkan Task Force Takuba som är en del av den franska insatsen Barkhane.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!