Frankrike lättar på brittiska restriktioner

Brittisk polis dirigerar om trafik vid färjeterminalen i Dover.
Brittisk polis dirigerar om trafik vid färjeterminalen i Dover.
Storbritannien/FrankrikeTT-Reuters

Frankrike backar nu något från den tidigare parollen om fullständigt stängd gräns till Storbritannien.

En åtgärd som flera europeiska länder vidtog efter att en ny smittsam coronamutation upptäckts hos britter.

Annons

Annons

Annons

Annons

I helgen stoppade flera länder resor till och från Storbritannien på grund av den smittsamma mutation av coronaviruset som sprids i kungadömet, bland dessa Sverige och britternas fastlandsgranne Frankrike.

Besluten att stänga gränserna kritiserades av EU-kommissionen som uppmanade länderna att tänka om.

"Förbuden mot flyg- och tågtrafik måste hävas så att man kan säkra nödvändiga resor och undvika störningar i försörjningskedjor", skriver kommissionen i ett uttalande på tisdagen.

Frankrike har nu tagit steg för att göra detta.

Negativt test

Landets premiärministerkansli meddelar att vissa resor kommer att tillåtas från och med onsdagen.

Personer bosatta i EU kommer att tillåtas ta sig från Storbritannien till Frankrike om de kan uppvisa ett negativt covidtest.

Testet ska ha tagits inom 72 timmar och det ska vara av ett slag som kan identifiera den nya virusmutationen som just nu sprids i Storbritannien, förtydligar kansliet.

Annons

Annons

Enades om varutransporter

När den nya virusmutationen upptäcktes stoppade flera länder varutransporter från Storbritannien som hanterats av människor. Även i detta avseende tycks Frankrike ha mjuknat.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Frankrikes president Emmanuel Macron enades enligt BBC under dagen om en plan för att åter tillåta varutransporter.

Enligt det brittiska public service-bolaget, som hänvisar till den franske EU-ministern Clément Beaune, kommer man redan på onsdag att tillåta varor att transporteras mellan länderna, som knyts samman genom kanaltunneln mellan Dover och Calais.

Sverige utökar kontroll

Även Sverige har stoppat resor från Storbritannien samt Danmark där fall av den nya mutationen också har upptäckts. Dessa restriktioner gäller ännu.

Enligt svenska Folkhälsomyndigheten tyder ingenting på att den nya varianten av coronaviruset ger en svårare sjukdom. Utöver Storbritannien och Danmark har enstaka smittade även rapporterats från Nederländerna, Belgien, Australien och Sydafrika.

Folkhälsomyndigheten ska utöka kontrollen av prover för covid-19, för att undersöka om den nya mutationen kan finnas i Sverige.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons