A-
A+

Frankrike öppnar Mitterrands Rwandaarkiv

Rwandas President Paul Kagame. Arkivbild.
Rwandas President Paul Kagame. Arkivbild.
Frankrike/RwandaTT-AFP

Rwandas president Paul Kagame välkomnar en rapport av en fransk kommission som har utrett folkmordet i Rwanda 1994 då 800 000 människor brutalt dödades.

Annons

Annons

Vi välkomnar rapporten för att det markerar ett viktigt steg mot en allmän förståelse av vad som ägde rum, sade Kagame på onsdagen då den årliga ceremonin för den officiella minnesdagen för folkmordet inföll.

Frankrikes president Emmanuel Macrons kansli meddelade samtidigt att man kommer att öppna arkiven om Rwanda från den tidigare presidenten François Mitterrands tid vid makten.

Enligt ett uttalande från Macrons kansli handlar beslutet om att öppna arkiv mellan 1990 och 1994 för att skapa förutsättningar för att förstå Frankrikes roll i Rwanda.

"Frankrike deltar i det rwandiska folkets högtidlighållande av minnet av folkmordet av tutsier och vill denna minnesdag uttrycka sin medkänsla och solidaritet med dem som flydde och med offrens anhöriga", skriver man i uttalandet.

Kommissionen, som tillsattes av Macron och som presenterade sin rapport förra månaden, kom fram till att dåvarande president François Mitterrand bedrev en "misslyckad" politik gentemot Rwanda.

Slutsatserna i rapporten är för fransk del förödande då det bland annat konstateras att den franska ledningen "förblev blind" för de förberedelser till massmördandet av rwandier ur folkgruppen tutsier som sedan följde.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!