A-
A+

Fransk-brittisk satellitfusion i hamn

Europeiska satellitoperatörer går samman. Arkivbild
Europeiska satellitoperatörer går samman. Arkivbild
EkonomiTT-Bloomberg

Den Parisnoterade satellitoperatören Eutelsat har gjort upp om att ta över den brittiska konkurrenten Oneweb. Tillsammans skapar de en europeisk aktör som bland annat kan utmana amerikanska Space X, en del av mångmiljardären Elon Musks imperium.

Annons

Annons

Enligt fusionsplanen som har presenterats kommer Onewebs aktieägare med hjälp av en nyemission på 230 miljoner aktier få 50 procent av aktierna i Eutelsat, som i sin tur ska ansöka om notering på Londonbörsen vid sidan av den befintliga noteringen på Parisbörsen.

Det sammanslagna bolaget kommer att få Eutelsat-ordföranden Dominique D'Hinnin som ordförande och Eutalsat-vd:n Eva Berneke som koncernchef.

Obekräftade uppgifter om att bolaget diskuterade en sammanslagning rapporterades av Bloomberg i förra veckan.

Både Eutelsat och Oneweb har inför fusionen stort statligt ägande och den brittiska staten kommer även framöver ha speciella aktier som ger regeringen vetorätt i strategiska frågor.

De båda bolagen kommer att behålla sina varumärken ute på marknaden och beräknas tillsammans få intäkter på 1,2 miljarder euro och en vinst på 700 miljoner euro under räkenskapsåret 2022-2023.

Eutelsat-aktien föll 18 procent i måndags, då bolagen bekräftade att man förde samtal om en strukturaffär. I tisdagens handel gick den i sidled.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.