A-
A+

Fransk känga mot USA på svenskt försvarsmöte

Frankrikes försvarsminister Florence Parly markerade ännu en gång mot USA.
Frankrikes försvarsminister Florence Parly markerade ännu en gång mot USA.
FörsvarTT

Ubåtsbråket mellan Frankrike och USA spökade i bakgrunden när tretton länders försvarsministrar möttes i Stockholm.

Frankrike tog tillfället i akt att återigen pika USA. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) konstaterade att USA "har ett ansvar för att reda ut situationen".

Annons

Annons

Pressträffen på Karlbergs slott i Stockholm skulle egentligen fokusera på försvarssamarbetet mellan de tretton länderna i Europeiska interventionsinitiativet, men Frankrikes försvarsminister Florence Parly kom direkt in på konsekvenserna av USA:s tillbakadragande ur Afghanistan och den spruckna ubåtsaffären med Australien som USA får en stor del av skulden för.

Dessa händelser visar oss någonting som vi redan vet, att Europa måste föra sin egen talan. Europa måste kunna agera för sig själv, för våra medborgares säkerhet, säger Parly.
Att vara en allierad är en sak, men vi behöver vara goda allierade, förtroendefulla allierade, det är vad som står på spel, säger hon.

"Ett problem"

Peter Hultqvist beskriver händelseutvecklingen under USA:s tillbakadragande ur Afghanistan som "ett problem".

Det är ett problem som handlar om ledarskap, om att hantera underrättelseinformation, om tidtabeller och hur man hanterar internationella insatser där många länder är inblandade, säger Hultqvist.

Han understryker att Sverige inte har några synpunkter på att USA, Storbritannien och Australien bildat ubåtsalliansen Aukus för att skapa motvikt till Kina i Stillahavsområdet – han säger att han till och med ser det som en fördel. Hultqvist uppmanar trots det USA att "reda ut situationen".

När det gäller den här typen av vapenaffärer, är det rätt så tydligt att USA har ett ansvar för att reda ut den här situation. Det framgår med all önskvärd tydlighet.

Annons

Annons

Ryska legosoldater

Parly och Hultqvist markerade också mot uppgifter om att militärjuntan i Mali planerar att anlita ryska legosoldater från den ökända Wagnergruppen, som pekats ut som ryska regeringens förlängda arm.

Det är ett ryskt företag som på olika sätt används som någon sorts legosoldater. Vi ser inte det som ett rimligt sätt att lösa den här typen av instabilitets- och säkerhetsproblem, säger Hultqvist.

Parly, vars land har starka intressen i Mali, säger att det är "högsta prioritet" att undvika att Wagnergruppens soldater sätts in där.

Vi måste fokusera våra ansträngningar på att hjälpa de maliska myndigheterna att förstå de möjliga konsekvenserna av ett sådant beslut, om ett sådant beslut fattades, säger Parly.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.