A-
A+

Fransk kyrkrapport: Tusentals pedofiler på 70 år

En rapport om övergrepp inom katolska kyrkan i Frankrike släpps i veckan. Arkivbild från kyrkan Saint-Sulpice i Paris.
En rapport om övergrepp inom katolska kyrkan i Frankrike släpps i veckan. Arkivbild från kyrkan Saint-Sulpice i Paris.
FrankrikeTT

Tusentals pedofiler har verkat inom franska katolska kyrkan sedan 1950. Det visar en ny rapport som släpps på tisdag.

Det kommer att slå ned som en bomb, säger Olivier Savignac från en brottsofferorganisation, till AFP.

Annons

Annons

Mellan 2 900 och 3 200 pedofilpräster har kartlagts i rapporten. Och det är ett minimum, säger Jean-Marc Sauvé som är chef för den oberoende utredningsgruppen, till nyhetsbyrån AFP.

I två och ett halvt år har undersökningen pågått och rapporten, som är en lunta på 2 500 sidor väntas släppas på tisdag. Rapporten baseras på dokument från polisens, kyrkans och domstolars arkiv samt intervjuer med vittnen.

Det kommer att slå ned som en bomb, säger Olivier Savignac, från brottsofferorganisationen "Parler et Revivre", till AFP.

Förutom att få fram antalet förövare har man också försökt reda ut hur många som drabbats, säger Sauvé till nyhetsbyrån. Gruppen har också tittat på vilka mekanismer, såväl institutionella som kulturella, som gjorde att pedofilerna kunde fortsätta. Vidare föreslås 45 åtgärdspunkter.

Utredningsgruppen startades 2018 av katolska kyrkan i Frankrike efter att flera stora skandaler briserat inom kyrkan i landet och världen över, vilket fick påve Franciskus att införa ett tvång inom kyrkan att rapportera vidare misstänkta övergrepp mot barn.

Expertgruppen, bestående av ett 20-tal personer, har gått genom misstankar om sexuella övergrepp mot barn från 1950-talet och framåt inom kyrkan. De första månaderna av utredningen hörde tusentals personer av sig med vittnesmål.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.