A-
A+

Fransk ledamot stäms för taget namn

Emmanuel Taché de la Pagerie valdes in i den franska nationalförsamlingen i parlamentsvalet i söndags. Arkivbild.
Emmanuel Taché de la Pagerie valdes in i den franska nationalförsamlingen i parlamentsvalet i söndags. Arkivbild.
FrankrikeTT-AFP

En nyvald parlamentsledamot i Frankrike stäms av ättlingar till en av landets äldsta aristokratiska familjer.

De uppskattar inte att han har lagt till deras släktnamn till sitt eget.

Annons

Annons

Emmanuel Taché de la Pagerie är en av tiotals parlamentsledamöter som efter valet i söndags får representera Marine Le Pens högernationalistparti Nationell samling i nationalförsamlingen .

Hans legitimation hade inför valet verifierats och godkänts av lokala myndigheter i staden Marseille.

47-årigen föddes som Emmanuel Taché i Parisförorten Montreuil och har sagt till tidningen Le Monde att han lade till "de la Pagerie" för 30 år sedan.

Inte olagligt

Det är inte olagligt att anta ett annat namn enligt fransk lag, men att ta ett aristokratiskt efternamn kan vara känsligt. Namnet Tascher de la Pagerie dog ut 1993 då den sista personen med namnet avled, men tre ättlingar har nu stämt Emmanuel Taché de la Pagerie efter att de blivit varse om att han använder sig av släktens namn.

Familjen vill skydda namnet, säger advokaten Frédéric Pichon som representerar de tre kvinnorna. De vill ha den symboliska summan en euro i skadestånd, och 500 euro per dag om han fortsätter att använda namnet.

Annons

Annons

"Risk för förvirring"

Emmanuel Taché de la Pageries politiska tillhörighet är inte problemet, enligt advokaten, som dock ser en "risk för förvirring i allmänhetens ögon" även om Taché och Tascher inte stavas likadant.

Mina klienter är från Normandie men bor i Paris, och de är de enda ättlingarna till namnet sedan deras fars död 1993 –och en av hans sista önskningar var att hans namn skulle skyddas, säger Frédéric Pichon.

Emmanuel Taché de la Pagerie har inte kommenterat saken, förutom att han har sagt till tidningen Le Monde att han "inte har tid för sådana här saker".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.