A-
A+

Fransk tågstation blir nytt Giacometti-museum

Alberto Giacomettis säregna verk visades på en utställning på Moderna Museet i Stockholm 2020.
Alberto Giacomettis säregna verk visades på en utställning på Moderna Museet i Stockholm 2020.
KonstTT

Järnvägsstationen Gare des Invalides i Paris blir ny hemvist för världens största samling av den surrealistiske skulptören och målaren Alberto Giacomettis verk.

Annons

Annons

Konstnären Alberto Giacometti. Arkivbild.
Konstnären Alberto Giacometti. Arkivbild.

Giacomettis samling är i dag inrymd i Giacometti Institute, en art déco-byggnad i stadsdelen Montparnasse, nära den ateljé där konstnären bodde och arbetade i 40 år.

Museet har 95 målningar, 260 bronsskulpturer, 550 gipsavgjutningar och tusentals teckningar och etsningar, samt ett omfattande arkiv med konstnärens dokument och en del av hans bibliotek. Utrymmet är dock inte tillräckligt stort för att kunna visa allt, skriver The Guardian.

Gare des Invalides vid floden Seines strand, på senare år mest känd som Air Frances huvudkontor, ligger mittemot Frankrikes utrikesdepartement vid Quai d'Orsay. Där erbjuds nu museiverksamheten 6 000 kvadratmeter enligt institutets chef Catherine Grenier.

Vi kommer att ha hälften av den, ett riktigt stort, vackert utrymme tillräckligt för att presentera hela Giacometti-samlingen såväl som tillfälliga utställningar och vårt projekt med en konstskola, säger hon till Le Monde.

Gare des Invalides byggdes inför världsutställningen i Paris 1900. Den ritades av arkitekten Juste Lisch, som även var ansvarig för renoveringen av Élysée-palatset. Den låga byggnaden påminner om ett växthus från utsidan, men har stora utrymmen under jord samt en väl tilltagen innergård.

Det nya museet beräknas kunna slå upp sina portar först 2026.

Schweizaren Alberto Giacometti studerade i Paris i början av 1920-talet, bland annat tillsammans med svenska konstnären Bror Hjorth, och var verksam i Paris fram till sin död 1966. Han är mest känd för sina surrealistiska och bräckligt långsmala mänskliga gestalter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.