Fransman: "Tänker ta bort 2020 ur kalendern"

Parisaren Dimitri Pounot, som bor på 20 kvadratmeter i centrala Paris, är orolig för hur ännu en månad instängd kommer att påverka honom.
Parisaren Dimitri Pounot, som bor på 20 kvadratmeter i centrala Paris, är orolig för hur ännu en månad instängd kommer att påverka honom.
FrankrikeTT

Frankrike har stängt ned för andra gången för att skydda befolkningen mot en andra, om möjligt ännu dödligare, coronavåg.

När det här är över tänker jag skrapa bort 2020 från kalendern, säger Dimitri Pounot som bor i en etta på 20 kvadrat i Paris.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se
Dimitri Pounot är orolig för hur ännu en månad av instängdhet kommer att påverka honom.
Dimitri Pounot är orolig för hur ännu en månad av instängdhet kommer att påverka honom.
Restaurangen Café George V på den Champs-Élysées är en av alla de tusentals franska restauranger som tvingats stänga på grund av de nya restriktionerna.
Restaurangen Café George V på den Champs-Élysées är en av alla de tusentals franska restauranger som tvingats stänga på grund av de nya restriktionerna.
Paradgatan Champs-Élysées och triumfbågen ligger öde.
Paradgatan Champs-Élysées och triumfbågen ligger öde.

På slaget midnatt mellan torsdag och fredag stängdes Frankrike ned för åtminstone en månad framöver i ett försök att hämma den ökande smittspridningen som härjar i landet.

Den senaste veckan har mellan 40 000 och 50 000 nya coronafall registrerats per dag och Frankrike ligger nu på femteplats i världen över bekräftat antal smittade, enligt Johns Hopkins-universitetet i USA.

"Läskigt bevittna flykten"

I Paris mottogs beskedet om en ny nedstängning i det närmaste med panik. Parisiskan Gaelle Faure, som bor i närheten av ringvägen som omsluter huvudstaden och leder till motorvägar i alla riktningar, berättar för TT hur enorma bilköer formades nedanför hennes fönster redan på torsdagskvällen och fullständigt blockerade gatan hon bor på.

Det höll på nästan hela kvällen. Från min balkong kunde jag se hur vissa bilar var packade med ägodelar. Jag stod och tittade på när en familj packade hela sin bil full med resväskor, inklusive katten, säger hon, och fortsätter:
Det var lite läskigt att stå och bevittna den här flykten, men jag kan inte säga att jag är särskilt förvånad. Den första nedstängningen var väldigt tuff för många parisare, särskilt för de som bor i små lägenheter, och ingen vet hur länge det här kommer att hålla på.

Annons

Annons

Skolorna hålls öppna

De nya restriktionerna innebär att fransmännen ska hålla sig hemma i den mån det är praktiskt möjligt. Om man ska inhandla matvaror, ta sig till jobbet, eller utnyttja rätten till en timmes motion per dag, måste man ha med sig ett signerat intyg – annars riskerar man 135 euro i böter. Det stora undantaget denna gång är att skolor fortsatt kommer att hållas öppna.

Dimitri Pounot, 39, är en av dem som bävar för den kommande månaden. Han bor i en liten etta på 20 kvadrat på Rue Montorgueil, vanligtvis en av stadens livligaste gator. Han känner redan av att Paris stängts ned.

Det här är ingenting jämfört med hur det brukar se ut på helgerna, säger han och lutar sig ut från fönstret och spanar ner mot gatan.

Mörklagda fönster

Till skillnad från för bara för några dagar sedan, är flera skyltfönster nu helt mörklagda. Bakom dem man kan skymta bistrostolar och bord uppstaplade på varandra. Utan sina terrasser, barer och restauranger är hans gata inte sig lik.

Det är trist, säger han, och berättar att flera restauranger gick i konkurs efter den första nedstängningen. Fyra av dem ligger inom 100 meters avstånd från hans port.

Pounot tycker dock, liksom 70 procent av fransmännen enligt en mätning av tidningen Le Figaro, att denna andra instängning är nödvändig.

Men han är orolig över hur han kommer att klara av den. Såväl psykiskt som ekonomiskt.

Jag var livrädd för att gå ut förra gången, jag gick bara ut för att handla, säger han, och berättar hur stressen, också över sin försörjning som frilansande konstnärlig ledare, till slut utvecklade sig till ett komplicerat magsår.
När det här året är över tänker jag skrapa bort 2020 från kalendern, säger han.

Champs-Élysées öde

Paradgatan Champs-Élysées, som normalt sätt vimlar med folk, gapar tom. Förutom några enstaka joggare och en handfull matleverantörer från Uber Eats som står utanför snabbmatskedjan Quick, ligger den breda avenyn öde. Vid entrén till den välkända kabaréklubben Lido ligger en uteliggare och sover.

Så här dött är det aldrig. Inte ens på en söndag, konstaterar Marie Durant, 54, som är ute på sin en-timmes motionstur. På tisdag åker hon ner till sin permanenta hemvist i Narbonne, i södra Frankrike.
Det är jag glad för, säger hon.
Där finns det trädgård.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons