A-
A+

Frantzén sexa i världen – men danska krogar regerar

Kocken och krögaren Björn Frantzén i sin restaurang med samma (efter)namn. Nu har Frantzén korats till världens sjätte bästa restaurang. Arkivbild.
Kocken och krögaren Björn Frantzén i sin restaurang med samma (efter)namn. Nu har Frantzén korats till världens sjätte bästa restaurang. Arkivbild.
MatTT

Frantzén i Stockholm har utsetts till världens sjätte bästa restaurang. Grundaren Björn Frantzén säger att det känns "sjukt och lite konstigt" att hamna i toppen – och lyfter fram de danska restauranger som knep första och andra plats.

Det ska vi alla vara stolta över, säger han.

Annons

Annons

Restaurang Frantzén på Norrmalm i Stockholm anses som en av världens bästa restauranger med sina tre stjärnor i Michelinguiden. Men när Björn Frantzén var på väg ned till galan i Antwerpen i Belgien förberedda han sin personal på att det är svårt för en restaurang med enbart 23 sittplatser att hamna högt upp på topplistan "Världens 50 bästa restauranger".

- Det finns många restauranger i världen, att bli rankad som den sjätte bästa känns bisarrt. Många krogar på topp tio är större restauranger, säger Björn Frantzén över telefon från Antwerpen.

TT: Hur ska ni fira?

Vi har en middag bokad och så får vi dricka mineralvatten. Vi har en tidig flight för vi ska alla vara tillbaka till lunchen i morgon.

Internationella gäster

Björn Frantzén säger att restaurangen aldrig har strävat efter höga placeringar på topplistor, men att det trots allt betyder fler långväga gäster.

- Vår tidigare högsta placering var plats tolv, det var ett enormt tryck på bokningarna då. Nu är vi sexa, tidsmässigt tror jag att det är ganska bra när världen långsamt börjar öppna upp. Det kommer väl att påverka bokningssituationen som redan är bra med fler internationella gäster, säger han.

Frågan är om uppmärksamheten behövs – när restaurangen släppte bordsbokningarna för november tog det inte ens en minut innan borden tog slut.

Annons

Annons

"Ska vara stolta"

Björn Frantzén lyfter fram Köpenhamnsrestaurangerna Noma och Geranium som hamnade på första och andra plats.

Det roliga och det viktigaste är att Norden har kommit tillbaka och har tre restauranger som rankas som de sex bästa i världen. Det är ändå coolt med tanke på vilken liten destination som Norden är. Det tycker jag att vi alla ska vara stolta över, säger han.

René Redzepi, kock och delägare i Noma, säger från scenen på galan i Antwerpen att han vill tacka alla som varit med på resan.

- Till vårt team, både tidigare och nuvarande: tack från djupet av mitt hjärta. Jag önskar att alla hade kunnat vara här, säger Redzepi, skriver Ritzau.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.