A-
A+

Frånvarande ledamöter kan hamna i arvodesskuld

Om en ledamot är frånvarande under minst 60 procent av voteringstillfällena under två kvartal kan arvodet behöva betalas tillbaka. Arkivbild.
Om en ledamot är frånvarande under minst 60 procent av voteringstillfällena under två kvartal kan arvodet behöva betalas tillbaka. Arkivbild.
PolitikTT

Det kan bli hårdare tag mot riksdagsledamöter som inte dyker upp i riksdagen.

Konstitutionsutskottet (KU) säger ja till ett förslag om att ledamöter som inte deltar kan behöva betala tillbaka sitt arvode.

Annons

Annons

Flera fall har uppmärksammats under senare år med riksdagsledamöter som fått betalt – trots att de inte deltagit i riksdagsarbetet.

KU ställer sig nu bakom riksdagsstyrelsens förslag om att ledamöter med hög frånvaro kan bli återbetalningsskyldiga för sitt arvode.

Det är orimligt att skattebetalare ska betala för människor som inte deltar. Det finns ingen förankring i att ledamöter kan motta sitt arvode utan att vara på plats, säger Hans Ekström (S) vice ordförande i KU.

En ledamot som har en frånvaro på minst 60 procent under voteringstillfällena, under två kvartal under samma valperiod, blir återbetalningsskyldig.

Talmannen ska också informera riksdagsledamoten med hög frånvaro efter det första kvartalet och uppmärksamma om att personen kan behöva betala tillbaka sitt arvode.

Ytterligare ett förslag som KU säger ja till är att den riksdagsledamot som lämnar sin partigrupp, politiska vildar, även ska lämna uppdragen i utskotten och andra riksdagsorgan som ledamoten har valts till, på grund av sin partigruppstillhörighet.

De samtliga mandaten som man är vald till som ledamot, de kan ingen ta ifrån en. Men däremot indirekt valda mandat, uppdrag som är baserade på partiernas storlek, de måste partierna kunna välja själva, säger Hans Ekström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.