A-
A+

Frånvarande Trump kritiserades av rivaler

De republikanska presidentkandidataspiranterna, från vänster: Chris Christie, Nikki Haley, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy och Tim Scott.
De republikanska presidentkandidataspiranterna, från vänster: Chris Christie, Nikki Haley, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy och Tim Scott.
USATT-AP-AFP

Fem som vill bli Republikanernas presidentkandidat deltog i partiets tredje direktsända debatt. Huvudpersonen, USA:s förre president Donald Trump, hade än en gång valt att inte delta.

I stället för att delta i debatten, som direktsändes i tv, radio och på webben från Miami, höll Trump ett kampanjmöte i en närliggande förort.

Han är skyldig er att stå på den här scenen och förklara varför han borde få en ny chans, sade Floridaguvernören tillika presidentkandidataspiranten Ron DeSantis om Trumps frånvaro.

Förre FN-ambassadören Nikki Haley sade att Trump "brukade ha rätt" när det gällde att stödja Ukraina men att han nu "blir svag i knäna".

Vem som helst som kommer att spendera kommande ett och ett halvt år av sitt liv åt att fokusera på att hålla sig borta från fängelse och rättssalar kan inte leda det här partiet, sade Chris Christie, tidigare guvernör i New Jersey, i en pik om Trumps pågående rättsfall.

Tunnas ut

Det var den tredje direktsända debatten mellan det republikanska partiets presidentkandidataspiranter.

Sju personer stod på scen under den förra debatten, som hölls i Kalifornien i slutet av september. Sedan dess har förre vicepresidenten Mike Pence gett upp och dragit tillbaka sin kandidatur. North Dakotas guvernör Doug Burgum kvalificerade sig inte för den tredje debatten.

Trump har vägrat att delta på grund av sitt stora försprång i opinionsundersökningarna mot de andra kandidaterna i partiet.

Trumps kampanj har föreslagit att den republikanska nationella kommittén borde sluta hålla debatter och i stället fokusera på att stödja hans kampanj.

Trump: Ej sevärt

Vid sitt valmöte på andra sidan staden förklarade Trump att debatten inte var sevärd och framhöll i stället sig själv, oemotsagd.

Jag höll Amerika säkert. Jag höll Israel säkert, jag höll Ukraina säkert och jag höll världen säker, sade Trump till sina anhängare.

Hans rivaler har nu drygt två månader på sig att ta igen i opinionen innan primärvalen inleds – processen där partiet enas bakom en kandidat. Den 15 januari hålls den första omröstningen i delstaten Iowa.

Den kandidat som nomineras av partiet kommer att möta president Joe Biden i presidentvalet som hålls i november 2024.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.