A-
A+

Frederiksen tiger om spionageuppgifter

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Sverige är missnöjt med de svar som getts. Norges statsminister har haft "ett allvarligt samtal" med sin danska kollega.

Men från Mette Frederiksen (S) är det fortsatt tyst - i alla fall utåt - om avslöjandet att USA avlyssnat andra länder via Danmark.

Annons

Annons

Varje form av konfidentiell dialog om underrättelsetjänstens arbete håller vi mellan oss själva och våra kollegor på andra sidan gränsen, säger hon till vid en kort pressträff på fredagen.
Det är viktigt, oavsett om det gäller det nordiska, det europeiska eller Natos samarbete, att vi har en tät och god dialog, och det gör vi från alla sidor allt vad vi kan för att ha, fortsättter Mette Frederiksen.

Avlyssnat Merkel

Uppgifterna om spioneriet publicerades i helgen av Danmarks Radio i samarbete med SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR och Le Monde.

Avslöjandet bygger på uppgifter från en dansk underrättelseutredning som analyserat amerikansk övervakning från Danmark under åren 2012 och 2014. Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA ska ha kunnat inhämta stora mängder information via danska internetkablar. Det ska ha spionerats på politiker i Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike, bland annat den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Annons

Annons

"Nya kontakter"

Den svenske försvarsministern Peter Hultqvist (S) uppgav under torsdagen att han inte är nöjd med de svar han fått av Danmark.

Jag anser inte att vi har fått tillfredsställande besked än, vi måste fortsätta processen och därför planerar jag nya kontakter i det här ärendet. Inte bara med Danmark utan vi ska också ha förnyade kontakter med USA, säger Hultqvist.

Norges statminister Erna Solberg (H) sade under onsdagen att det inte får förekomma någon systematisk övervakning av allierade. Hon hade under torsdagen att "allvarligt samtal" med Fredriksen om saken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!