A-
A+

Frida Kahlo-porträtt såldes för rekordsumma

Frida Kahlo gjorde sitt självporträtt 1949, fem år före sin död. Arkivbild.
Frida Kahlo gjorde sitt självporträtt 1949, fem år före sin död. Arkivbild.
KonstTT

Frida Kahlos självporträtt "Diego och jag" har sålts för rekordsumman 331 miljoner kronor på Sothebys auktionsfirma, skriver New York Times. Målningen köptes av en argentinsk konstsamlare.

Annons

Annons

Målningen blir därmed det dyraste latinamerikanska konstverket som sålts på auktionshus och det köptes av argentinaren Eduardo Costantini vars donationer ligger till grund för Museum of Latin American Art i Buenos Aires.

Kahlo målade ett porträtt av sin man, Diego Rivera i sin egen panna, ovanför sina tårfyllda ögon. Enligt Adriana Zavala, kurator för en Frida Kahlo-utställning i New York Botanical Garden 2015, är målningen ett sent verk gjort under en period då hennes fysiska lidande hade förvärrats. Kahlo började måla 1926 under rehabiliteringen efter en bilolycka som gav henne livslånga smärtor.

Det var också en målning av just Diego Rivera som tidigare var det dyraste latinamerikanska konstverket som sålts på en auktion. Omräknat till dagens penningvärde såldes hans målning 1918 för 102 miljoner kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.