Frida Karlsson i rehabkamp inför Ruka

Mia Karlsson, mamma till Frida Karlsson säger att det är en utmaning att få dottern att inte gå över gränsen.
Mia Karlsson, mamma till Frida Karlsson säger att det är en utmaning att få dottern att inte gå över gränsen.
LängdskidorTT

Frida Karlsson vann fristilsloppet i Bruksvallarna – trots en skada.

Efteråt berättar hon om kampen för att höftskadan ska bli helt bra till världscuppremiären i Ruka.

Jag har en inflammation i höftböjaren och nu är det fokus på att hitta rätt koppling i muskeln, säger hon.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Det var för cirka fem veckor sedan som Frida Karlsson fick ont i höftböjaren. Det konstaterades en inflammation, vilket var anledningen till att hon inte hade åkt någon klassisk skidåkning fram till fredagens lopp i Bruksvallarna.

Därför är jag glad att det gick så bra i fredags, säger Frida Karlsson, som då hade en duell på högsta internationella nivå mot Ebba Andersson och fick stryk med drygt tre sekunder.

Världscup i klassisk stil

Frida Karlsson berättar dock att hon fortfarande känner av skadan, vilket inte är bra med tanke på att nästa helgs världscup i finländska Ruka avgörs i klassisk stil både på fredagen och lördagen.

Samtidigt konstaterar hon att fristilen fungerar bra.

Jag måste hitta till rätt koppling i muskeln. Samtidigt är det sjukt mycket bättre nu jämfört med en vecka sedan. Då hade jag mer ont. I dag känns det som jag har en nedsatt styrka i muskeln.

Frida Karlsson berättar att den närmaste veckan kommer att innehålla mycket rehabträning i Östersund.

Nu gäller det att ligga på rätt sida gränsen och stärka upp muskeln igen, säger hon.

Ambitionen att ligga på rätt sida den gränsen var också anledningen till att hon inte ställde upp i lördagens sprinttävling i Bruksvallarna, som avgjordes i klassisk stil. Då prioriterades rehabträning.

Annons

Annons

”Inte sunt”

Mia Karlsson, som är hennes mamma och manager, har de senaste veckorna följt Frida Karlsson kamp mot skadan.

I grund och botten är inte elitidrott sunt. Man går på hårt och då blir det en överansträngning. Men skadan är uppkollad så det är inget farligt, säger Mia Karlsson och fortsätter med ett skratt:
Det är en utmaning för mig att få henne att inte gå över gränsen. Men hon lyssnar inte på mig. Där lyssnar hon mer på sin tränare (Pär Nilsson) och landslagsläkaren (Per Andersson).

TT: Är du orolig att hon går på för hårt?

Jag har alltid sagt att det största hotet mot Fridas utveckling och karriär är att hon själv vill för mycket.

Utmaning på hotellrummet

Men i fristil är det inte mycket som kan stoppa Frida Karlsson, som på söndagen gjorde ett topplopp i 10 kilometer klassisk stil.

Liksom Maja Dahlqvist öppnade hon i ett rasande tempo. Förklaringen till den hårda öppningen var en utmaning som skedde på hotellrummet under lördagskvällen:

Hon (Maja Dahlqvist) började skrämma upp mig att och sade att hon skulle ta första mellantiden. Då var det bara att sätta emot, för den vill man ju inte tappa. Det känns bra att jag tog den, berättar Frida Karlsson med ett stort leende.

Efter toköppningen kunde Frida Karlsson fortsätta att hålla högt tempo och vinna med knappt tio sekunders marginal till tvåan Ebba Andersson.

Trea kom en mycket nöjd Maja Dahlqvist som fick bevis på att hennes formbesked i lördagens sprintseger inte var en tillfällighet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons