Friidrottarna nöjda med korta säsongen

Bianca Salming och Moa Hjelmer ser fram emot söndagens tävling.
Bianca Salming och Moa Hjelmer ser fram emot söndagens tävling.
FriidrottTT

Det blev en sen start på friidrottssäsongen och för många svenskar är den också snart slut.

För några kanske redan på söndag, efter Diamond League-tävlingen i Stockholm.

Om det inte blir någon Finnkamp är det min sista tävling, säger Moa Hjelmer.

Annons

Annons

Det var först i juli som tävlandet kom igång. Men bara i Sverige, och bara mindre tävlingar. Det enda mästerskapet som kunde genomföras i sommar var SM i Uppsala förra helgen.

Det har varit annorlunda såklart, men det har ändå gått att tävla. Det har verkligen varit att hitta nya sätt bara. Jag tycker att det har varit många som varit kreativa runt om i Sverige och sett till att vi kunnat tävla, säger Hjelmer, som springer 200 och 400 meter.

På söndag springer hon 400 meter i Bauhausgalan på Stockholms stadion.

Det blir säsongens största gala rent motståndsmässigt.

Hoppas på Finnkampen

Hon hoppas att Finnkampen ska kunna genomföras i Tammerfors den 5–6 september, besked kommer i nästa vecka.

Det är en väldigt rolig tävling. Jag hoppas att den blir av, säger Hjelmer.

Mångkamparen Bianca Salming ser också fram emot söndagens tävling, där hon ställer upp i höjdhopp, även om det är med blandade känslor.

Det är speciellt att ställa upp i galor då man ställs mot toppeliten. Jag är en sån som inte brukar gilla att känna mig dålig, jag vill vara bäst. Och så ställer man sig i ett fält med de allra, allra bästa, då kan det bli tufft. Men jag ser det som en utmaning och fokuserar bara på mina egna resultat.

Hennes mål är att göra säsongsbästa igen. På SM blev det 1,87 och nu vill hon hoppa uppemot 1,90. Det lär inte räcka så väldigt långt i tävlingen där de bästa har hoppat en decimeter högre i år.

Annons

Annons

Sugen på träningsperiod

För Salming väntar JSM nästa helg, vilket blir den sista tävlingen för säsongen om det inte blir Finnkampen.

På något sätt känns det som om jag haft en lång säsong då jag började i juni och har tävlat ganska mycket. Så nu är jag sugen på en grundperiod.

Medeldistanslöparen Kalle Berglund har tvärtom tävlat ganska lite i sommar. Han blev coronasjuk i våras och hade också en knäskada.

Det blev väldigt konstigt, jag tränade inte alls på 2,5 månad och kan fortfarande inte träna för fullt. Så det blev lite av ett mellanår och jag gör bara det jag tycker är kul, både på träning och tävling, och tar det som det kommer.

"Får bära eller brista"

Han är en av få svenskar som tävlat utomlands i år, han var med på Diamond League-galan i Monaco för en vecka sedan där han kom på tionde plats. I Stockholm ställs han mot liknande motstånd med världsmästaren Timothy Cheruiyot och bröderna Jakob och Filip Ingebrigtsen. Och taktiken är att vara lite mer aggressiv än i Monaco och testa att göra en snabb öppning på 1 500-metersloppet.

Blir det ett snabbt lopp ska jag försöka att öppna mitt snabbaste någonsin upp till 800 meter. Det får bära eller brista. Jag vill pröva, framför allt för framtiden, säger 24-åringen.

Berglund har redan klart med att springa Diamond League-tävlingen i Bryssel om två veckor. I så fall blir det ingen Finnkamp för honom, om Finnkampen blir av.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons