A-
A+

Friidrottsprofil död – tog VM till Göteborg

Ulf Ekelund. Arkivbild.
Ulf Ekelund. Arkivbild.
FriidrottTT

Svensk friidrott har sorg. Ulf Ekelund, tidigare generalsekreterare i förbundet och bas för Göteborgs-VM 1995, har gått bort i en ålder av 77 år.

Han kommer att vara en av våra största och viktigaste ledare genom historien, säger den nuvarande generalsekreteraren Stefan Olsson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ekelund var generalsekreterare och vd i friidrottsförbundet mellan 1975 och 1995, de sista åren utlånad som bas för VM i Göteborg 1995.

Hans tankar låg i framkant och under hans tid moderniserades och utvecklades friidrotten, framför allt när det gäller kontakten med sponsorer och partners. Han hade en speciell förmåga och han gillade sponsorer, han gillade media och han gillade i någon mån att stå i rampljuset, säger Olsson.
Men han hade också, som jag uppfattade det, en otrolig passion och kärlek till hela friidrotten.

Framför allt drev Ekelund fram att Sverige skulle söka VM 1995 och såg också till att genomföra evenemanget i Göteborg, som trots en rejäl ekonomisk baksmälla för friidrottsförbundet fortfarande ses som en stor framgång.

Intresset för friidrott ökade både när det gäller ungdomsverksamheten och när det gäller partners och publikbiten. VM gav inspiration till nästa generation friidrottare som kom fram fem-tio år senare, säger Stefan Olsson.

Ekelund gick bort på torsdagen efter en tids cancersjukdom.

Läkaren hade ringt tidigare på dagen och sagt att det inte fanns någonting att göra, de var tvungna att stänga av allting, det var bara timmar kvar. Han slapp i alla fall lida, säger maken Lajos Nagy till Aftonbladet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr