-
+

Friidrottstopp mörkade dopning – stängs av

Domen mot tjänstemännen som försökte hindra en utredning mot höjdhopparen Danil Lysenko har fallit. Arkivbild.
Domen mot tjänstemännen som försökte hindra en utredning mot höjdhopparen Danil Lysenko har fallit. Arkivbild.
FriidrottTT-AFP

Den före detta ordföranden för Rysslands friidrottsförbund, Dmitrij Sjljachtin, stängs av i fyra år av friidrottens antidopningsorganisation Athletics integrity unit (AIU).

Anledningen är att han och fyra andra tjänstemän i det ryska friidrottsförbundet försökt hindra en utredning genom att förfalska dokument och komma med påhittade förklaringar.

Annons

Annons

De fyra andra före detta tjänstemännen i det ryska friidrottsförbundet (Rusaf) har fått lika långa straff. Alla döms för att ha försökt hindra utredningen mot höjdhopparen Danil Lysenko, som tog silver i VM 2017 i London.

Enligt reglerna har elitidrottarna en skyldighet att meddela var de befinner sig och ständigt vara tillgängliga för dopningstester, även utan framförhållning.

Förra året startades en utredning efter att Lysenko brustit i sin vistelserapportering ett flertal gånger, och gjort sig otillgänglig för testning.

Utredningen har nu kommit fram till att Sjljachtin och de fyra andra tjänstemännen gjort sig skyldiga till "allvarliga överträdelser" av antidopningsreglerna, genom att bland annat ha "gett falska förklaringar och lämnat in förfalskade dokument" för att förklara varför Lysenko inte kunde dyka upp för testerna.

Internationella friidrottsförbundet World Athletics (WA) har redan bötfällt Rusaf på motsvarande 55 miljoner kronor för händelsen.

Ryssland har varit avstängt från att tävla i stora mästerskap sedan 2015, efter att Internationella antidopningsorganisationen (Wada) kunnat bevisa utbredd dopning i landet. Idrottare får dock fortfarande tävla under neutral flagg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss