A-
A+

Friska idrottare kan stoppas från OS

Curlinglandslaget, med skippern Anna Hasselborg, är ett av Sveriges guldhopp i vinter-OS. Arkivbild.
Curlinglandslaget, med skippern Anna Hasselborg, är ett av Sveriges guldhopp i vinter-OS. Arkivbild.
OlympisktTT

SOK-läkaren Jakob Swanberg varnar för att friska idrottare kan stoppas från OS. Orsaken är att Kina har en annan gräns än till exempel Sverige för hur höga virusnivåer som krävs för att ses som coronasmittad.

Risken finns att en idrottare får åka hem utan att något är fel, säger Swanberg.

Annons

Annons

Med mindre än en månad kvar till vinter-OS sprids omikronvarianten av coronaviruset i snabb takt. Allt fler fullvaccinerade idrottare och ledare smittas.

Svenska skidlandslaget har klarat sig utan fall hittills den här vågen. Men landslagschefen Anders Byström är orolig.

Vi har nu sett att andra landslag som alpint och handboll fått smitta i laget. Det är skräcken nu innan OS, att även vi skulle få ett positivt fall, säger Byström.

"Det är skräcken"

Alla idrottare och ledare måste lämna två negativa tester inom 96 timmar före avresan till Peking.

Skulle något vara positivt där då kommer man inte att kunna åka över. Det är skräcken att det även kan bli falska positiva testsvar. Det vet man aldrig. Att man måste sitta med hjärtat i halsgropen och vänta på svar är inte roligt sista biten in på OS, säger Byström.

Skillnaden mot sommar-OS i Tokyo för ett halvår sedan är stor. Då skyddade vaccinet bättre mot smitta.

Jakob Swanberg, läkare vid Sveriges olympiska kommitté (SOK), säger:

Jag har mycket svårt att tänka mig att alla som planerat att åka till Peking kan komma i väg som planerat. Det är en sådan utbredd smittspridning att vi får räkna med att det kommer att bli individer som inte kommer att få sin OS-dröm uppfylld. Då tänker jag globalt.

Annons

Annons

”Besvärande scenario”

Samtidigt finns oenighet mellan de kinesiska arrangörerna och medicinsk expertis från övriga världen om vilka regler som ska gälla för själva testningen och för gränsvärden för positiva testsvar inför OS.

Det handlar bland annat om CT-värdet som anger virusnivåer i provet. Kina har en lägre gräns än Sverige och de flesta andra länder.

Det kan teoretiskt innebära att en idrottare som får ett negativt svar på sitt PCR-test i Sverige blir stoppad i Peking.

Det skulle vara ett väldigt besvärande scenario, eftersom då finns risken att hamna i karantän, missa hela sitt OS och sedan få åka hem utan att något är fel, säger Jakob Swanberg.
Detta har vi jobbat jättemycket med att påverka. Inte bara vi från Sverige, utan ett helt nätverk av flera internationellt kunniga medicinska personer och läkare. Men det är inte lätt att påverka de kinesiska organisatörerna.

Uppföljning av fallen

Arrangörerna i Kina och IOK kommer att skapa en medicinsk panel med experter som ska titta på varje individuellt fall där någon testats positivt på plats i Peking. Det kan bli situationer där en aktiv eller ledare som testats positivt får möjlighet att snabbt komma tillbaka in i OS-bubblan.

Det beskedet tycker Jakob Swanberg är bra, men han har frågor:

Hur stor kapacitet har den panelen? Samtidigt blir det ganska tidskritiskt eftersom det är kort tid mellan ankomst till Kina och när man ska tävla.

Anders Byström säger att det kommer att bli en lättnad när skidlandslaget klarat de första testerna och får checka in i OS-byn:

OS-byn blir nog den mest smittsäkra platsen på jorden, säger Byström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.