A-
A+

Fritt fram för vuxna sexdockor i Sydkorea

Politikern Lee Yong-ju visar upp en sexdocka under en inspektion i parlamentet i Seoul i oktober 2019. Arkivbild.
Politikern Lee Yong-ju visar upp en sexdocka under en inspektion i parlamentet i Seoul i oktober 2019. Arkivbild.
SydkoreaTT-AP

Förbudet att importera sexdockor i helkroppsformat tas bort i Sydkorea. Beskedet innebär slutet på en flera år lång debatt om hur mycket myndigheterna ska lägga sig i medborgarnas privatliv.

Annons

Annons

Trots att importen inte varit förbjuden i lag har hundratals, kanske tusentals, dockor beslagtagits i den sydkoreanska tullen. Det har skett med hänvisning till en lagparagraf som förbjuder import av varor som skadar landets "vackra traditioner" och "samhälleliga moral".

Beslagen har lett till en rad rättsfall, som ofta slutat med att domstolen beordrat tullen att lämna ut dockorna till importföretagen.

Nu meddelar det sydkoreanska tullverket att framtida myndighetsutövning kommer att ske utifrån ett omarbetat regelverk. Import av vuxna sexdockor tillåts. Däremot kommer barnlika dockor och dockor som liknar verkliga personer även i fortsättningen att stoppas vid gränsen.

Vissa kvinnorättsorganisationer och konservativa grupper har kritiserat dockorna som moraliskt skadliga och för att spä på objektifieringen av kvinnor i det sydkoreanska samhället.

De över tusen sexdockor som fångats in av tullen sedan 2018 kommer nu att få lämna myndighetens förrådslokaler.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.