A-
A+

"Frukostgate" skakar Finlands statsminister

Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.
Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.
FinlandTT-SPT

Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) har hamnat i hetluften sedan det avslöjats att hon och hennes familj får en skattefri frukostförmån, värd omkring 3 000 svenska kronor i månaden.

Annons

Annons

Annons

Annons

Affären, som döpts till "frukostgate" ("aamiaisgate" på finska) briserade i tisdags när kvällstidningen Iltalehti först rapporterade om den, och har sedan dess debatterats livligt i pressen och på sociala medier.

Enligt Iltalehti har statsministern inte rätt till gratis frukost på skattebetalarnas bekostnad. Tidningen avslöjade också att Statsrådets kansli sekretessbelagt förmånen med hänvisning till att det gäller statsministerns privatliv.

Kansliet i sin tur har hävdat att samtliga statsministrar sedan Paavo Lipponens tid (1995-2003) haft samma förmån. Men enligt Paavo Lipponens fru Päivi Lipponen på Facebook, betalade familjen sin mat själv under tiden de bodde i tjänstebostaden Villa Bjälbo.

Skatteförvaltningen har meddelat att statsministern borde betala skatt på sin frukostförmån. Sanna Marin själv har sagt att hon inte hunnit lämna in sin deklaration ännu, och hänvisar till sin stab.

Jag tycker det här är helt absurt, säger Kim Strandberg, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, till SPT.
Det är ju inte ens på hennes initiativ.

Strandberg ser vissa likheter med den svenska Tobleroneaffären 1995, då arbetsmarknadsministern Mona Sahlin använt statens kontokort för privata utlägg.

Men där fanns även annat bakom. Det var fråga om ett större skattebedrägeri, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss