A-
A+

Frustrerad Biden vill ändra röstregler

President Joe Biden talar i Atlanta i den amerikanska delstaten Georgia.
President Joe Biden talar i Atlanta i den amerikanska delstaten Georgia.
USATT

USA:s president Joe Biden är frustrerad över motstånd i den amerikanska kongressen för att få igenom sina förslag.

I ett tal i Atlanta i delstaten Georgia ställer han sig bakom en kontroversiell lösning: ändra procedurreglerna för röstning i senaten.

Annons

Annons

President Joe Biden och vicepresident Kamala Harris vid Martin Luther Kings grav i Atlanta, tillsammans med Kings familj.
President Joe Biden och vicepresident Kamala Harris vid Martin Luther Kings grav i Atlanta, tillsammans med Kings familj.

Demokraten Biden ser hur lagförslag som gäller bland annat rösträttsregler har stoppas i kongressen, trots att Demokraterna är i majoritet i både representanthuset och i senaten.

Anledningen är komplicerade författningsregler, där det ofta räcker med en enkel majoritet för att rösta igenom ett förslag.

Men förslag kan stundtals stoppas genom en procedurregel som kräver att 60 av senatens 100 ledamöter godkänner att lagförslaget ens tas upp för omröstning. Den majoriteten har inte Demokraterna.

Jag är trött på att vara tyst, sade Biden i ett tal på universitetet Morehouse College i Atlanta på tisdagen.

"Ändring nödvändig"

Han hävdade att en ändring av röstningsreglerna i senaten är nödvändig för att försvara "hjärtat och själen i vår demokrati". Enligt Biden handlar det om att välja mellan demokrati och autokrati, och han hänvisade både till Martin Luther King och till Abraham Lincoln i sitt tal.

Talet vände sig till Republikanerna i opposition, men även till det egna partiet som splittras mellan en besviken vänsterrörelse och ett starkt motstånd från en högerfalang.

Frustrationen är påtaglig i Vita huset, där Bidens stora reformpaket för socioekonomiska förändringar möter motstånd på högersidan.

Men talet i Atlanta handlade också om USA:s utsatthet för påtryckningar i landets allmänna val.

Annons

Annons

Hot mot demokratin

Biden hänvisade till hoten mot demokrati, både inhemska och utländska hot.

Därmed ställer sig Biden bakom försöken att ändra senatens regel som kräver 60 röster av 100 för att frågan ska tas upp i behandling, den förhalningstaktik som ibland går under beteckningen filibuster. Men en förändring av reglerna öppnar för Bidens politiska motståndare att kritisera hans ledarskap och kalla det maktfullkomligt.

Biden besökte tidigare under dagen i Atlanta Martin Luther Kings baptistkyrka Ebenezer och hans grav.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.