A-
A+

Fujimori ser ut att gå vidare i Peruvalet

Keiko Fujimori pratar med journalister efter valet.
Keiko Fujimori pratar med journalister efter valet.
PeruTT-AFP

Konservative Keiko Fujimori ser ut att kunna knipa den andra platsen i andra omgången i presidentvalet i Peru.

Annons

Annons

Annons

Annons

Med 90 procent av rösterna räknade har hon närmare 13,3 procent av rösterna, och jagas närmast av högerekonomen Hernando de Soto och den ultrakonservative affärsmannen Rafael López Aliaga, båda på 11,8 procent.

Flest röster i första omgången har den vänsterradikale kandidaten Pedro Castillo på 18,9 procent. Det är betydligt bättre än vad opinionsundersökningarna antytt, som inte ens placerade honom bland de fem främsta kandidaterna i fältet.

Omkring 25 miljoner människor var röstberättigade i Peru – där valdeltagandet är obligatoriskt. Söndagens val skedde under landets dödligaste vecka i pandemin, men många tog sig ändå till vallokalerna för att undvika böter för att inte ha röstat.

Castillo var i princip okänd 2017, då han ledde tusentals lärare i en utdragen protest. Han har gått till val på att han vill slänga ut utlänningar som begår brott och befinner sig illegalt i landet, att han vill återinföra dödsstraff och att staten tar kontrollen över naturresurser.

Keiko Fujimori, dotter till den fängslade expresidenten Alberto Fujimori, står åtalad för sin inblandning i korruptionsskandalen kring företaget Odebrecht.

Det finns risk för en polariserande andra valomgång i juni, tror Ipsos Peruchef Alfredo Torres.

Det finns en anti-Fujimori-stämning på ena sidan av befolkningen och en antikommunismstämning på den andra sidan, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Bli medlem och prova Arturs music-quiz