A-
A+

Full gas när publiktaken försvinner

Det tyska industrimetalbandet Rammstein kommer till Sverige för en spelning på Ullevi nästa år. Arkivbild.
Det tyska industrimetalbandet Rammstein kommer till Sverige för en spelning på Ullevi nästa år. Arkivbild.
NöjeTT

Nästa vecka lättar restriktionerna och en rad stora spelningar väntar runt hörnet. Och eftersom inga vaccinationsintyg behövs kan arrangörerna gasa på ordentligt.

Annons

Annons

Zara Larsson spelar på Avicii arena i Stockholm och Scandinavium i Göteborg i november. Arkivbild.
Zara Larsson spelar på Avicii arena i Stockholm och Scandinavium i Göteborg i november. Arkivbild.

Den 29 september lättar regeringen på coronarestriktionerna för fullvaccinerade, vilket bland annat gör att konsert- och klubbverksamheten kan komma i gång igen. Och efter torsdagens besked från kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) om att inga vaccinationsintyg kommer att krävas i nuläget kan arrangörerna köra på, nästan som före pandemin.

För konsertarrangören FKP Scorpio väntar nu en rad stora Sverigekonserter med artister som Laleh, Håkan Hellström, Rammstein och Ed Sheeran nästa år.

Niklas Westergren, marknadsansvarig på FKP Scorpio, kallar beskedet om de slopade publiktaken utan krav på vaccinpass "väldigt glädjande".

Äntligen är vi på väg ur denna fruktansvärda pandemi. Vi har medvetet bara bokat in konserter under hösten som passar de riktlinjer som fanns så de kommer att arrangeras som planerat, men självklart innebär dagens nyheter förändringar i planeringarna kring nästa års stora konserter, säger han och konstaterar att beskedet troligen kommer att leda till ännu större positiva tendenser när det gäller biljettförsäljningen.

Stilla trycket

Konsertarrangören Luger har spelningar med bland andra Yung Lean, Frida Hyvönen och Hurula i planeringskalendern. Enligt Filip Hiltmann, marknadsansvarig, står man beredd att kräva vaccinpass som en tillfällig lösning om läget skulle ändras och myndigheterna kräver det. Men torsdagens besked innebär bland annat att man kan utöka kapaciteten på de konserter som planerats utifrån att det skulle ligga restriktioner även under hösten.

"Väldigt många av de evenemang som har utgått från en lägre kapacitet har varit slutsålda ett bra tag, så det är grymt att vi kan stilla det höga tryck vi ser på konserter genom att kunna släppa upp fler biljetter", skriver han i ett mejl till TT.

Annons

Annons

Jobbat hårt

Även Live Nation har en rad stora konserter inbokade längre fram. Konserterna med Zara Larsson på Avicii arena i Stockholm och Scandinavium i Göteborg är exempelvis redan inplanerade med full kapacitet.

"Det finns mycket att se fram emot och ännu mer kommer det att släppas snart. Det känns fantastiskt att vi har kommit så här långt nu. Vi har jobbat hårt för att få till stöd som är effektiva för branschen för att ta oss igenom den här tiden och nu när restriktionerna hävs är vi otroligt glada för publiken och artisternas skull", skriver Anna Sjölund, konsertansvarig, i ett mejl till TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.