A-
A+

Full rulle i Polen när virusregler lättats

Människor flockades på Polens skidanläggningar i helgen när reglerna lättades, som här i Zakopane i Tatrabergen.
Människor flockades på Polens skidanläggningar i helgen när reglerna lättades, som här i Zakopane i Tatrabergen.
PolenTT-AFP-Reuters

Polen har sparkat igång turismsektorn igen och många har fått släppa loss i landets skid- och turistorter. Vissa släpper loss lite för mycket – i rådande pandemi – och frågan är hur långvariga regellättnaderna blir.

Annons

Annons

Slagsmål, bråk, dispyter, vandaliserade butiker. . . en brinnande bil, säger Roman Wieczorek, talesperson för polisen i skidorten Zakopane, när han sammanfattar helgen för tv-kanalen TVN24.
Jag har varit med om sådana situationer tidigare, men jag kan inte minnas att de var så här aggressiva.

Två veckors tid

Tusentals människor har trängts, dansat och sjungit på Zakopanes gator under helgen. Samtidigt som de stora skidbackarna öppnade för gäster har en världscuptävling i backhoppning hållits i orten och polska framgångar där gav besökare ytterligare skäl att fira i det fria.

Det uppmärksammades snabbt att väldigt få använde munskydd eller hade andra smittskyddsåtgärder i åtanke. Borgmästaren Leszek Dorula har på söndagen satt ned foten och höjer ett varningens finger om att hotellen kan behöva stänga igen.

Polens regering har pressats att öppna upp delar av samhället som varit ekonomiskt hårt åtgångna. Hotell, museer, biografer och simhallar tillåts nu ha öppet så länge de begränsar antalet besökare till halva kapaciteten. Lättnaderna gäller i två veckors tid och sedan ska de utvärderas på nytt.

En talesperson för skidanläggningen i Szczyrk säger till TVN24 att det gör det möjligt för den att överleva till nästa vinter.

Annons

Annons

Tvärtemot grannländer

I kustorter längs med Östersjön samlades också mängder av turister i helgen, som sågs promenera på de snötäckta stränderna i till exempel Sopot.

Polens avsteg från smittskyddsreglerna går på tvärs med många grannländer, där oro för virusmutationer och nya smittovågor föranlett striktare regler de senaste dagarna.

Fler än 40 000 människor har avlidit i Polen efter att ha smittats av virussjukdomen covid-19.

Rättad: Världscupstävlingen i backhoppning beskrevs som ett annat evenemang i en tidigare version.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss