Fulla frysar pressar löjromspriset

Kalix löjrom är ett av få livsmedel i Sverige som fått en skyddad ursprungsmärkning. Det får inte gå mer än 24 timmar från det att siklöjan når kajen tills att det finns en färdig produkt. I år har grossisterna inte varit lika heta på gröten att köpa in årets rom då förra årets finns kvar i lagren på grund av lägre åtgång under coronapandemin. Arkivbild.
Kalix löjrom är ett av få livsmedel i Sverige som fått en skyddad ursprungsmärkning. Det får inte gå mer än 24 timmar från det att siklöjan når kajen tills att det finns en färdig produkt. I år har grossisterna inte varit lika heta på gröten att köpa in årets rom då förra årets finns kvar i lagren på grund av lägre åtgång under coronapandemin. Arkivbild.
EkonomiTT

Fyndpris på exklusiv Kalix löjrom till nyår? Inte omöjligt. Årets fiskefångst och frysar fulla med förra årets rom pressar priset på den norrbottniska delikatessen.

Annons

Annons

Nu är det slutfiskat för den här säsongen. De sista trålarna med siklöja som bär på den eftertraktade Kalix löjrommen angjorde kaj i söndags.

I år hade fiskarna möjlighet att ta upp maximalt 880 ton siklöja, en höjning från 700 ton i fjol. Men olika omständigheter gjorde att fisket i år inte nådde taket. Drygt 750 ton blev totalfångsten.

Det är svårt att säga varför fisken betett sig som den har gjort. Det finns många orsaker. Första veckan var jättebra. Andra veckan blev vädret lite konstigt. Och det är ett väldigt starkt år för strömming, säger Teija Aho, vd på fiskföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

Ett annorlunda år

Strömmingen komplicerar hanteringen av siklöjefångsten. Kalix löjrom lyder under EU.s regler för ursprungsmärkning och rommen måste vara färdig inom 24 timmar från det att siklöjan nått kajen. Mer strömming som ska sorteras ut gör processen tidskrävande, därför hinns inte för stora fångster med att tas om hand.

Så klart är det en viss besvikelse att kvoten inte nåddes, men med tanke på rådande situation där det fortfarande finns kvar av förra årets rom på marknaden, kanske det inte är någon större katastrof, säger Teija Aho.

Det är mycket som är annorlunda i år, enligt henne. Hon poängterar att det är olika för olika företag, men på Guldhaven märker man att åtgången till grossisterna inte varit lika stor som vanligt den här delen av säsongen. Stängda restauranger och ändrat beteende bland konsumenter har påverkat åtgången av förra årets löjrom.

Guldhaven säljer i dagsläget vidare löjrommen till grossister för 1 400 kronor per kilo, vilket är 300 kronor lägre än kilopriset på förra årets rom.

De flesta börjar sälja direkt men det finns nog för mycket i frysarna. På grund av coronan går inga stora mängder till grossisterna på en gång som det brukar. Ingen törs köpa ett stort lager i rådande situation, säger hon.

Annons

Annons

Löjrom i frysen

Bilden bekräftas av återförsäljare av de guldskimrande romkornen.

Jag har inte köpt någon rom än för i år. Jag har rom kvar från förra året. Det har ju varit lite turbulent det här året, med coronan, så vi har inte gjort av med lika mycket som vi brukar göra, säger Inger Stridsberg, inköpare på Melanders fisk.

Priset som en konsument får betala kan variera. På Melanders fisk i Östermalmshallen i Stockholm får löjromsentusiasterna betala 3 800 kronor per kilo, eller 380 kronor per hekto, för 2019 års Kalix löjrom.

På Fisk- och skaldjursgrossisten i Limhamn, som säljer direkt till privatpersoner, är priset just nu betydligt lägre än för bara några månader sedan då kilopriset var 4 000 kronor.

Det är humana priser nu. Halvkilosburkar säljer vi nu för 2 200 kronor per kilo – 1 100 kronor burken , säger Harald Jarl, ägare på Fisk- och skaldjursgrossisten.

Prissänkning hägrar

Men det är förra årets rom, och i slutet av säsongen. Vad priset kommer att börja på i år återstår att se. Men inköparna anser att flera faktorer pekar på att priset inte kommer att nå lika högt som tidigare år.

De har fått fiska mer i år och det finns flera stora leverantörer som har mycket kvar i lagren. Den leverantören jag köper från hade flera ton kvar från förra året, så inte ens de har köpt in årets, säger Harald Jarl.

Inger Stridsberg på Melanders fisk tror också på en prissänkning.

Det låter som att det kommer att bli billigare, men jag är inte helt säker eftersom jag inte har köpt något än, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons