Fynd: Mängder av torskyngel i Öresund

Torskyngel i Øresundsakvariet. Arkivbild.
Torskyngel i Øresundsakvariet. Arkivbild.
NaturTT

2020 har varit ett bra år för torsken i Öresund.

I alla fall om man får tro danska Øresundsakvariet som under hösten observerat ovanligt stora mängder yngel.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är kanske femtio till hundra gånger fler än vad vi brukar se, säger akvariechef Jens Peder Jeppesen när han beskriver höstens observationer i sundet för TT.

Enligt Øresundsakvariet är fyndet ovanligt stort och utgör en hoppfull nyhet. För torsken i Östersjön och Kattegatt är utsatt, och tillståndet för fisken är och har i flera årtionden varit allvarligt i Östersjön. Orsaken är bland annat överfiske och den omfattande syrebristen där.

Men Øresundsakvariet – som under hösten varit ute tillsammans med skolbarn för att undersöka vattnet – har nu kunnat observera ovanligt många yngel på den danska sidan sundet. Det handlar om yngel i storleken 5–15 centimeter som synts vid ålgräset längs med kustnära vatten i Helsingörsområdet. Några gånger har det synts till hundratals på samma gång, enligt akvariechefen Jens Peder Jeppesen som funderat på om fenomenet till en början var lokalt.

Men vi har talat med kollegor och fiskare i hela Öresund och de har samma bild av det här, säger han till TT.

Torskbeståndet kan vara på väg att växa. Men framtiden är ändå oviss för den eftertraktade fisken, understryker Jens Peder Jeppesen.

Nu tänker jag mycket på om torsken på lång sikt har en framtid i Öresund. Vattennivån stiger och temperaturen stiger i hav, säger han.
Men att vi ser en boom av yngel borgar för hopp om framtiden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons