A-
A+

Fyra års fängelse i korruptionshärva

Dom har nu fallit i korruptionsmålet kring Statens fastighetsverk. Arkivbild.
Dom har nu fallit i korruptionsmålet kring Statens fastighetsverk. Arkivbild.
BrottTT

Tre personer döms till fängelse i korruptionshärvan kring Statens fastighetsverk. Den tidigare generaldirektören frias dock från åtalet om tjänstefel.

Annons

Annons

Brotten begicks under perioden 2011–2015 och nu har dom fallit efter det att rättegången inleddes i september förra hösten.

En tidigare chef på Statens fastighetsverk döms av Stockholms tingsrätt till fyra års fängelse för bland annat grovt tagande av muta och trolöshet mot huvudman. Personen ska ha tagit mutor för ett sammanlagt värde om cirka 7,6 miljoner kronor. Han döms även för grovt bokföringsbrott samt för olovligt förfogande.

Villkorlig dom

Ytterligare två personer döms för liknande brott till fängelse medan en tredje döms för grovt givande av muta till villkorlig dom.

"Den före detta fastighetschefen och de tre entreprenörerna döms för omfattande och syste­matisk korruptionsbrottslighet som riskerat att allvarligt skada förtroendet för Statens fastighets­verk. Brotten har avsett höga belopp och den före detta chefen har under flera år missbrukat sin ledande position", säger rådmannen Erland Koch i ett pressmeddelande.

Däremot frikänns den tidigare generaldirektören för Statens fastighetsverk från åtalet om tjänstefel.

Annons

Annons

Komplex muthärva

Historien avslöjades av TV4:s program Kalla Fakta i början av 2017 och sex personer stod nu åtalade. En rad brott begicks i en komplex muthärva där bland annat privata fritidshus i såväl Finland som Roslagen renoverades på skattebetalarnas bekostnad.

Den huvudåtalade såg till att företag som utförde arbeten på slott i Sverige även fick göra omfattande byggnationer på två fritidsfastigheter som han ägde, bland annat i Norrtälje kommun. Den före detta generaldirektören åtalades för tjänstefel då han dröjt med sin anmälan när anställda slagit larm.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss