A-
A+

Fyra års fängelse yrkas för spioneriåtalad

Den åtalade anländer till en av de tidigare förhandlingsdagarna i Göteborgs tingsrätt. Han nekar helt till anklagelserna om brott.
Den åtalade anländer till en av de tidigare förhandlingsdagarna i Göteborgs tingsrätt. Han nekar helt till anklagelserna om brott.
BrottTT

Åklagaren yrkar på fyra års fängelse för en man som åtalats för att ha bedrivit spioneri för Ryssland inom svensk fordonsindustri.

Den åtalade nekar till brott.

Min huvudman har lämnat en förklaring, säger Taavi Tuula, som är mannens advokat.

Annons

Annons

Enligt åklagaren har den 47-årige mannen lämnat ut uppgifter om bland annat tillverkningssätt och källkod från Volvo Cars och Scania, där han varit verksam som konsult.

Rättegången i Göteborgs tingsrätt, som delvis hållits bakom stängda dörrar, avslutades på onsdagen. Domen kommer om två veckor.

47-åringen nekar till att ha gjort något brottsligt. Hans advokat yrkar på att han bör frikännas.

Den åtalade har haft flera möten med en rysk diplomat, som enligt Säpo och åklagaren egentligen är en underrättelseofficer.

"Kanske varit naiv"

47-åringen nekar inte till att det, med facit i hand, kan ha varit så att den ryske diplomaten ville värva honom som agent.

Men den åtalade hävdar att han inte lämnat ut några hemliga uppgifter. Det ryska försöket att värva en agent blev aldrig mer än ett försök, enligt mannens advokat.

Det är alltid lätt att vara efterklok, och säga att man inte skulle ha agerat på ett visst sätt, och att man kanske varit naiv eller godtrogen. Men det leder ju inte till att man nödvändigtvis måste gjort sig skyldig till något brott, säger advokat Taavi Tuula efter rättegången.

I andra hand, om tingsrätten underkänner åtalet om spioneri, yrkar kammaråklagare Mats Ljungqvist att 47-åringen döms till två års fängelse för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

Annons

Annons

Greps under möte

Den nu åtalade mannen greps av Säpo i början av 2019, under ett möte med den ryske diplomaten på en restaurang i Stockholm.

Enligt åtalet har spioneriet pågått från sommaren 2017 och fram till gripandet.

Åklagaren ville inte ge någon kommentar till medier efter rättegången.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!