A-
A+

Fyra av tio handlare utsatta för brott

Svensk Handels Trygghetsbarometer visar att det fortsatt är många handlare som uppger att de utsätts för brott. Arkivbild.
Svensk Handels Trygghetsbarometer visar att det fortsatt är många handlare som uppger att de utsätts för brott. Arkivbild.
EkonomiTT

Annons

Annons

Brottsligheten mot svenska butiker ligger fortsatt kvar på en hög nivå. Under fjärde kvartalet 2022 uppgav 44 procent av handlarna att de utsatts för stöld eller ringa stöld, visar Svensk Handels Trygghetsbarometer.

"Tyvärr tvingas vi konstatera att handelns brottsutsatthet fortsatt befinner sig på allt för höga nivåer. Under senare tid har vi kunnat ta del av hur stölder av populära varor, till exempel kött, blivit ännu vanligare", säger Nina Jelver, tillförordnad säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Svensk Handel menar att läget är akut för många handlare och att butiker riskerar att behöva stänga igen. Man ser även att det fortsatt är få handlare som anmäler stölder – färre än hälften av händelserna leder till en polisanmälan.

"Det är lätt att vifta bort stölder som ett litet problem, men 2021 stals det för 8,5 miljarder inom den svenska handeln. Det är enorma siffror som innebär stora svårigheter för många av våra medlemmar, inte minst i dessa tuffa tider", säger Nina Jelver vidare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.