A-
A+

Fyra IS-anhöriga återvänder till Nederländerna

Fyra anhöriga till personer som har stridit för IS får lämna fånglägret al-Roj i Syrien för att föras hem till Nederländerna. Arkivbild.
Fyra anhöriga till personer som har stridit för IS får lämna fånglägret al-Roj i Syrien för att föras hem till Nederländerna. Arkivbild.
Nederländerna/SyrienTT-AFP

Fyra anhöriga till personer som har anslutit sig till terrorgruppen IS ska föras hem till Nederländerna från ett fångläger för IS-anhängare i norra Syrien, meddelar de kurdiska myndigheter som styr i området.

Annons

Annons

Gruppen består av en vuxen nederländsk kvinna och hennes två söner samt ett tredje barn – en tolvårig flicka – som följer med som ett "humanitärt fall" utan sin mamma. De fyra har lämnats över från fånglägret Roj till en nederländsk delegation.

Vi har ett tydligt och väldefinierat mandat att ta hand om ett litet antal nederländska medborgare, säger Emiel de Bont, Nederländernas sändebud till Syrien, och refererar till ett domstolsbeslut om att hämta hem de fyra individerna.

Ställs inför rätta

Enligt hennes advokat kan den vuxna kvinnan räkna med att bli frihetsberövad och ställas inför rätta för att ha deltagit i en terrororganisation när hon landar i Nederländerna, medan barnen troligtvis lämnas över till myndigheterna. Detta baserat på advokatens erfarenheter från liknande fall.

Tiotusentals människor finns i lägren al-Hol och Roj i nordöstra Syrien, där många lever under svåra förhållanden. De flesta kommer från Irak eller Syrien men flera tusen är utländska medborgare.

Annons

Annons

40-tal svenska barn

Det kurdiska självstyret och FN har flera gånger uppmanat andra länder att ta hem sina medborgare från lägren.

Bland dem finns även mellan 20 och 30 svenska kvinnor och ett 40-tal svenska barn, enligt Shiyar Ali, det kurdiska självstyrets representant i Sverige. IS-terroristen Michael Skråmos sju barn, som återfördes 2019, är än så länge de enda svenska barn som har hjälpts hem från lägren.

Det finns åtminstone 220 barn med nederländskt medborgarskap i läger i Turkiet och Syrien, 75 procent av dem under fyra års ålder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!