Fyra stater kvar att räkna i USA

I staden Phoenix i delstaten Arizona pågår rösträkningen ännu för fullt.
I staden Phoenix i delstaten Arizona pågår rösträkningen ännu för fullt.
USATT

Joe Biden blir USA:s näste president – men ännu pågår rösträkningen i fyra delstater.

Här är de senaste siffrorna i delstaterna som ännu varken är demokratiskt blåa eller republikanskt röda.

Annons

Annons

Flera amerikanska medier, till exempel CNN , redovisar att Biden har säkrat 279 elektorer och Donald Trump 214.

Det krävs 270 elektorsröster för att knipa presidentposten.

Vissa medier, till exempel Fox News , ger redan Arizona till Biden och då ligger han på 290 elektorer.

Hittills har totalt cirka 75,7 miljoner tillfallit Biden (50,6 procent) och 71,3 miljoner (47,6 procent) Trump, enligt CNN.

Pennsylvania – 20 elektorsröster

Med 98 procent av rösterna räknade har Biden utropats till segrare i denna vågmästardelstat. I nuläget har Biden 49,7 procent av rösterna och Trump 49,0 procent enligt de senaste siffrorna från CNN.

De sista rösterna väntas ta flera dagar att räkna och rösterna räknas alltid om när segermarginalen är mindre än 0,5 procentenheter.

Flera rättsliga processer pågår i delstaten. I Philadelphia har Trumpkampanjen fått utökad insyn i rösträkningsprocessen. Trumpkampanjen ville också att räkningen av röster som anlänt efter valdagen ska stoppas. Det avfärdades av en domare i Högsta domstolen i fredags. Däremot separeras de poströster som kommit in efter klockan 20 på valdagen från andra röster.

Georgia – 16 elektorsröster

Ett jämt race är det i delstaten Georgia där Biden ligger på 49,5 procent mot Trumps 49,3, med runt 99 procent av rösterna är räknade.

Ställningen är så pass jämn att rösterna även här troligtvis kommer att räknas om. Omräkningen får dock ske först när valresultatet i delstaten är godkänt, vilket kan dröja ända till den 20 november.

Domare i Georgia har avfärdat en begäran från Republikanerna om att sena röster inte skulle räknas.

North Carolina – 15 elektorsröster

Med 98 procent av rösterna räknade har Trump 50,0 procent mot Bidens 48,6. Delstaten är traditionellt ett starkt republikanskt fäste men än har ingen vinnare utsetts enligt CNN.

Ett slutgiltigt resultat väntas enligt myndigheterna först i nästa vecka.

Arizona – 11 elektorsröster

Här fortsätter Trump att knappa in på Bidens ledning och med 98 procent av rösterna räknade ligger Biden på 49,5 procent mot Trumps 48,9. Det rör sig i nuläget om drygt 17 000 röster till Bidens fördel.

Även här väntas rösträkningen pågå in i nästa vecka. Det blir nämligen per automatik omräkning om det skiljer mindre än 0,1 procentenheter mellan kandidaterna.

Nevada – 6 elektorsröster

Biden anses ha tagit hem segern. Med 97 procent av rösterna räknade leder han över Trump med 50,2 mot 47,5 procent. Majoriteten av poströsterna väntas vara räknade under söndagen enligt lokala myndigheter, rapporterar Reuters.

Den ansvarige ministern och Nevadas högsta domstol granskar rösterna den fjärde tisdagen i november. En kandidat som har förlorat kan begära omräkning upp till tre dagar efter granskningen.

Alaska – 3 elektorsröster

Endast 52 procent av rösterna är räknade. För närvarande leder Donald Trump på 62,2 procent, Biden har 33,6 procent, enligt CNN.

Ingen demokrat har tagit hem Alaska på flera årtionden

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons