A-
A+

Fyra tränare stängs av efter sexuella trakasserier

Fyra tränare stängs av på livstid i den amerikanska damfotbollsligan NWSL. Arkivbild.
Fyra tränare stängs av på livstid i den amerikanska damfotbollsligan NWSL. Arkivbild.
FotbollTT-AFP

Fyra tränare stängs av på livstid.

Det är resultatet av den 14 månader långa utredningen kring emotionella övergrepp och sexuella trakasserier i den amerikanska damligan i fotboll.

Annons

Annons

Den oberoende utredningen, beställd av USA:s fotbollsförbundet, har gjorts efter skandalerna i den amerikanska damligan NWSL.

Det var efter Sinead Farrelly och Mana Shim, före detta spelare i ligan, gick ut med anklagelser om trakasserier och sexuellt tvång tidigare under karriären under tränaren Paul Riley som ligans problem blev kända.

Riley förnekade anklagelserna, men sparkades av sin klubb North Carolina Courage och ligans kommissionär Lisa Baird avgick.

Men problemen var utbredda och innan dåvarande säsong var över hade fem av tio tränare i NWSL antingen avgått själva eller sparkats efter anklagelser.

Utredningen pågick i 14 månader och resulterade i att fyra tränare stängs av på livstid; Riley, Christy Holly, Rory Dames and Richie Burke.

Sju andra personer riskerar också avstängningar eller behöver erkänna fel samt acceptera ansvar för olämpligt beteende innan de kan anställas i NWSL igen.

NWSL skriver på sin webbplats att deras ligaorganisation bötfälls med åtminstone 1 miljon dollar, drygt 10 miljoner kronor, samt behöver genomgå en genomgripande översyn av verksamheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.