A-
A+

Fyrfaldige majorvinnaren klar för Sauditouren

Brooks Koepka byter PGA-touren mot saudibackade LIV Golf, skriver AP.
Brooks Koepka byter PGA-touren mot saudibackade LIV Golf, skriver AP.
GolfTT

Brooks Koepka, 32, är det senaste stora namnet att skriva på för den saudisponsrade touren LIV Golf.

Tillsammans med mexikanen Abraham Ancer överger duon den amerikanska PGA-touren, uppger nyhetsbyrån AP.

Annons

Annons

Tidigare världsettan Brooks Koepka var en av de första spelarna att öppet kritisera den nya golftouren, finansierad av den saudiarabiska statsapparaten. Till skillnad från vanliga event på PGA- eller Europatouren spelas LIV Golf endast över tre dagar, med 48 spelare, i lagformat, med shotgun-starter och utan kvalgräns. Touren lockar även med enorma summor prispengar.

Ett upplägg som inte tycktes imponera på Koepka, som har fyra majortitlar på meritlistan.

Jag har svårt att tro att golf ska handla om enbart 48 spelare. Pengar kommer inte att förändra mitt liv, sade han till AP i mars 2020.

Lillebror spelar redan där

En annan Koepka var inte lika svårsåld. Världsstjärnans bror Chase Koepka, rankad 1 562:a i världen, var en av de 48 spelare som slog ut under den första tävlingen på Centurion Club utanför London den 9 juni. Nu ska storebror Brooks ha gjort en tvärvändning och är av allt att döma med i startfältet till nästa LIV-tävling den 30 juni i Portland, Oregon.

När 32-åringen frågades ut under en presskonferens kring ryktena om hans framtid under förra veckans major, US Open, var Koepka närmast oförstående kring spekulationerna.

Jag förstår inte. Jag försöker fokusera på US Open. Jag förstår det helt ärligt inte alls. Jag är trött på allt prat. Jag är trött på allt detta. Ni (journalisterna) kastar en mörk skugga över tävlingen. Jag tycker det suger. Jag tycker faktiskt synd om dem (spelarna på LIV-touren). Vi är här för att spela och ni pratar om en tävling från förra veckan, sade han.

Annons

Annons

Halkat ned på världsrakningen

Han tillade att hans framtid fanns hos PGA-touren eftersom det inte funnits någon annanstans att gå.

Men i bland går det fort i hockey – och i golf – och Koepka kommer att byta till LIV Golf. Ett kontroversiellt beslut då touren anklagats för att vara "sportswashing" – ett försök att tvätta rent Saudiarabiens nedfläckade rykte när det gäller mänskliga rättigheter.

Sällskap får han, enligt ESPN, av mexikanen Abraham Ancer, 31, som kan stoltsera med en 20:e plats på världsrankningen och en PGA-tourseger. Koepka har å sin sida vunnit US Open två gånger i följd (2017och 2018), PGA-mästerskapen två gånger i rad (2018 och 2019) och har totalt åtta segrar på USA-touren.

Hans senaste vinst kom i Phoenix Open i februari 2021 och den forne världsettan har ramlat ned till en 19:e plats på världsrankningen. Skador och dålig form har kännetecknat Koepkas spel den senaste tiden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.