A-
A+

G7: "Putin drar skam över Ryssland"

TV-skärm med deltagarna i söndagens digitala möte mellan G7- länderna. Bilden är tagen i ett rum på Élyséepalatset i Frankrike.
TV-skärm med deltagarna i söndagens digitala möte mellan G7- länderna. Bilden är tagen i ett rum på Élyséepalatset i Frankrike.
UkrainaTT-AFP

Stormaktsklubben G7 – där USA, Frankrike, Tyskland, Kanada, Italien, Japan och Storbritannien ingår – är överens om att fasa ut eller förbjuda importen av rysk olja, med sikte på att straffa Rysslands president Vladimir Putin.

Annons

Annons

Länderna i G7-gruppen ska också fortsätta att stödja Ukraina militärt och ekonomiskt, säger de i ett gemensamt uttalande efter ett videomöte tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på söndagskvällen.

"För detta ändamål kommer vi att fortsätta vårt pågående militära stöd till den ukrainska försvarsmakten, fortsätta att stödja Ukraina i att försvara dess nätverk mot cyberattacker och utöka vårt samarbete, inklusive när det gäller informationssäkerhet. Vi kommer fortsätta att stödja Ukraina i att öka dess ekonomiska säkerhet och energisäkerhet", skriver man också i uttalandet där länderna dessutom slår fast att Putins handlande i Ukraina "drar skam över Ryssland".

Senare skrev Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter att "sanktionerna som införts mot Ryssland saknar motstycke. De kommer att bli ännu kraftigare. Vi lovar i dag att fasa ut vårt beroende av rysk energi".

Även USA:s president Joe Biden skrev på Twitter efter mötet och betonade då G7-gruppens "stenhårda enighet och engagemang för att fortsätta att stärka Ukraina och öka Putins smärta".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.