-
+

Gamestop-attacken bara början

En våg av spekulation i spelbutikskedjan Gamestop har lyft aktiens värde med 1 700 procent sedan årsskiftet. Arkivbild
En våg av spekulation i spelbutikskedjan Gamestop har lyft aktiens värde med 1 700 procent sedan årsskiftet. Arkivbild
EkonomiTT

En hord av mindre börsspekulanter, så kallade day traders, som koordinerar sig via sociala nätverk som Reddit härjar på finansmarknaden.

En spektakulär kursrusning i den amerikanska spelbutikskedjan Gamestop vände på torsdagen i en brant nedgång.

Annons

Annons

Det började med en attack mot hedgefonder som satsat på kursfall i Gamestops aktie, noterad på New York-börsen. Hedgefonderna, som positionerat sig för kursnedgångar i aktien med så kallade blankningsaffärer, fick till slut vika ned sig vilket lett till en enorm kursrusning.

Det började synas spår av aktiviteten i Gamestop-aktien redan för ett par veckor sedan, men det har tagit ordentligt med fart senaste veckan. Gamestop-aktien lyfte till följd av turbulensen med som mest 1 700 procent sedan årsskiftet.

Förenklat innebär detta kurslyft att den som satsade en tusenlapp på Gamestop-aktien i början av januari på några veckor har tjänat ihop cirka 17 000 kronor.

Ras på torsdagen

Blankare av biografkedjan AMC:s aktie har utsatts för samma typ av attack och även där besegrats. AMC-aktien steg som mest nästan 840 procent efter årsskiftet.

Men på torsdagseftermiddagen föll både Gamestop och AMC brant på Wall Street. Kurserna pendlade kraftigt och aktierna har som mest under torsdagen tappat över 50 procent.

Den finländska telekomtillverkaren Nokias aktie har också blivit en måltavla, bekräftar Helsingforsbörsens presschef Maarit Bystedt för TT sedan det rapporterats om att bolaget nämnts bland spekulanterna och kursen rusat iväg uppåt.

Börsoperatören Nasdaqs marknadsövervakning följer utvecklingen, men har än så länge inte vidtagit några åtgärder som handelsstopp, enligt Bystedt.

Många av spekulanterna använder sig av internetappen Robinhood.com för att göra affärerna och samordningen har bland annat skett via forumet WallStreetBets på plattformen Reddit.

Annons

Annons

Dörren stängd

Administratörerna av Wallsteetbets stängde på onsdagen dörren för nya medlemskap, sedan antalet medlemmar rusat uppåt till fyra miljoner.

"Vi har fått så många kommentarer och inlägg att vi omöjligt kan läsa allt, än mindre agera på dem", skriver en av gruppens moderatorer i ett inlägg.

Reddit ska än så länge inte ha kontaktats av några myndigheter med anledning av aktiviteterna på det sociala nätverket, enligt en talesperson för bolaget. Men i ett uttalande skriver hon att Reddit kommer att samarbeta med alla rättsvårdande myndigheter och vidta åtgärder vid behov.

På drygt en halvtimme på torsdagsmorgonen omsattes nästan 44 miljoner Nokia-aktier. Det är 140 procent mer än snittomsättningen per dag under den gångna månaden, rapporterar Reuters.

Minus 13 procent

Priset på Nokia-aktien trycktes som mest upp till 4:78 euro, vilket är drygt 40 procent mer än fredagens stängningskurs och den högsta nivån sedan hösten 2019. Men sedan backade Nokia igen och stängde på minus 13 procent.

Etablerade marknadsaktörer oroas över utvecklingen. Michael Hewson, chefsanalytiker på CMC Market UK, tycker det ser ut som marknadsmanipulation.

Det är olagligt för institutioner att koordinera sig på det sätt vi ser nu när priserna rör sig i dessa aktier – det reser frågor om det som händer i dessa forum är lagligt, säger han till Reuters.

Rättad: I en tidigare version var ett räkneexempel fel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss