A-
A+

Gängkonflikt i Värnamo: "Gör mig förbannad"

Johan Borg, operativ samordnare i lokalpolisområde Värnamo.
Johan Borg, operativ samordnare i lokalpolisområde Värnamo.
BrottTT

Värnamo har de senaste åren drabbats av en rad uppmärksammade våldsbrott.

Enligt polisen finns en tydlig koppling mellan de tidigare konflikterna och det senaste sprängdådet.

Det handlar om samma konstellationer, säger Johan Borg vid polisen till TT.

Annons

Annons

Värnamo kommun, med knappt 35 000 invånare, skakades under natten till torsdagen av ännu ett våldsdåd.

Den här gången avled en man i 35-årsåldern, som misstänks ha försökt utföra ett sprängdåd mot en annan man men själv fallit offer för bomben.

Personen som avled är välkänd för oss, han tillhörde en konstellation som vi jobbar emot dagligen, säger Johan Borg, som är operativ samordnare i lokalpolisområde Värnamo.
Det är en konstellation som vi gör vårt bästa för att hålla koll på, så vi känner till ganska mycket om personen och nätverket där han ingick.

Exakt vilka grupper det handlar om vill Johan Borg inte gå in på. Men klart är att det finns kopplingar till de senaste årens upptrappade våld i Värnamo.

"Samma personer"

Under vinterhalvåret 2018–2019 sprängdes flera bilar och vid flera tillfällen inträffade även skottlossningar, bland annat i början av januari i samband med en vild biljakt genom centrala Värnamo.

Våren 2020 inträffade ytterligare tre skottlossningar på kort tid. Samtliga händelser inträffade i det som polisen kallar för "kriminella miljöer".

Enligt Johan Borg är det dock inte fullt så enkelt att en och samma konflikt ligger bakom allt det inträffade.

Den hypotesen som vi går efter är att det finns en koppling så till vida att det är samma personer som är inblandade. Men jag kan inte säga att det är "samma konflikt", säger han.
Det är lite svårt att prata om det, eftersom vi inte vill lägga alla våra kort på bordet. Men där det finns kriminella personer som har nära till våld kommer det här att kunna ske, men därmed inte sagt att allt har samma ursprung.

Utöver de nämnda händelserna har det dock stundtals också varit relativt lugnt i Värnamo – enligt polisen ett tecken på att arbetet mot de kriminella grupperingarna ändå varit framgångsrikt.

Annons

Annons

"Aldrig ge upp"

Vid sidan av våldsdåden har polisen bland annat beslagtagit vapen och narkotika.

Vi har periodvis varit förskonade från den här typen av våldsdåd, men det hänskriver jag till att vi varit så aktiva och också lyckats lagföra en stor del av dem. Flera sitter med långa fängelsestraff, säger Johan Borg.

TT: Utifrån sett känns det här som en typ av konflikter vi annars snarare förknippar med storstäderna. Hur kan det hända i Värnamo?

Jag håller med. Det gör mig förfärad att det sker i en stad där jag bor och som jag älskar. Men det är nog en rad olyckliga omständigheter som gjort att de här konstellationerna vuxit till och nu uttrycker sig med hjälp av våld.
Det gör mig förbannad och ledsen, men också vansinnigt beslutsam i att det vi gör är viktigt. Vi kommer att fortsätta jobba med det här och aldrig ge upp.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!