A-
A+

Gängkoppling utreds efter nytt mord i Linköping

Larmet om skottlossningen kom vid 17.20-tiden på onsdagen.
Larmet om skottlossningen kom vid 17.20-tiden på onsdagen.
BrottTT

En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för den senaste dödsskjutningen i Linköping.

Polisen utreder gängkopplingar.

Den avlidne har kopplingar in till våra kriminella nätverk, säger lokalpolisområdeschefen Ann-Christine Rehnström.

Annons

Annons

Mannen greps vid 03-tiden under natten mot torsdagen och anhölls senare av åklagare. Han är skäligen misstänkt för mord, vilket är den lägre misstankegraden.

"Omständigheterna om hur och var gripandet skedde kan polisen inte kommentera för tillfället", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen larmades om skottlossningen i stadsdelen Skäggetorp på onsdagseftermiddagen. En allvarligt skadad man i 30-årsåldern fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

"Intensivt skede"

Teknisk undersökning, dörrknackning och spårning med hund har gjorts i området.

Vi har säkrat en hel del spår och gjort beslag. Nu fortsätter vi med ytterligare utredningsåtgärder som förhör med vittnen. Det är ett intensivt skede, säger Ann-Christine Rehnström.

Hon bekräftar att den skjutne mannen har kopplingar till gäng.

Men när det gäller den misstänkte har jag svårt att uttala mig huruvida han har den kopplingen eller inte. Det är för tidigt att säga.

Den anhållne mannens advokat, David Massi, vill inte kommentera alls.

Jag har ingen avsikt att uttala mig i någon del just nu, säger han.

Annons

Annons

Femte dödsskjutningen

Dödsskjutningen är den femte i staden i år. Enligt lokaltidningen Corren har det totalt varit 13 skottlossningar sedan slutet av april.

Flera händelser har inträffat i Skäggetorp, som är det enda området i polisregion Öst som klassas som ett särskilt utsatt område.

Vi har en högre resursnärvaro i Skäggetorp och en långsiktig samverkansplan tillsammans med Linköpings kommun för att mota brottsligheten där, och förstås även i resten av staden, säger Ann-Christine Rehnström.

Sedan flera år pågår det en konflikt mellan minst två kriminella nätverk i Linköping, enligt polisen.

Bakgrunden till de flesta konflikter är narkotikahandel, så sannolikt är det så även här i Linköping. Vi har god koll på individerna som är delaktiga i de här nätverken. Men vi har inte möjlighet att vara i alla gathörn och förhindra den här typen av brott, säger Rehnström.

Ingen är gripen för något av de fyra tidigare skjutvapenmorden. Däremot finns det frihetsberövade i vissa av mordförsöken och andra grova brott som skett i nätverksmiljön.

Mycket handlar om att vi har svårt att få vittnen och målsägare att prata med oss. Det finns en ovilja att delta i rättsprocessen. Det gör det betydligt svårare för oss att utreda.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.