A-
A+

"Går det åt helsike får man hantera det då"

Sverige förbundskapten Peter Gerhardsson.
Sverige förbundskapten Peter Gerhardsson.
FotbollLeigh, TT:s utsände

För första gången sedan Peter Gerhardsson tog över är Sverige under riktig press.

En förlust mot Portugal på söndag skulle med största sannolikhet innebära ett fullbordat svenskt praktfiasko i fotbolls-EM.

Går det åt helsike får man hantera det då, säger Peter Gerhardsson.

Annons

Annons

Efter normala sommartemperaturer kommer rekordhetta. Efter Sheffield kommer Leigh. Efter Nederländerna och Schweiz kommer Portugal.

Vad som väntar sedan för Sverige fotbollsdamer?

Antingen fortsatt färd mot ett eftertraktat EM-guld, eller en sensationell hemresa redan innan det roliga har börjat.

"Kanske är konstig"

Jag tänker inte så, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.
Det är en match. Jag tänker på hur vi ska vinna matchen och prestera. Jag kanske är konstig, jag vet inte? Men man är van vid att det är sådana här utmaningar.

Sverige har med sig fyra poäng från de inledande två EM-matcherna mot Nederländerna och Schweiz, båda på Bramall Lane i Sheffield, när nu kniven läggs mot strupen på Leigh Sports Village två mil utanför Manchester.

Söndagens motståndare är ett nederlagstippat Portugal som inte ens skulle ha varit här. Landet missade EM, men kastades tillbaka in i mästerskapsmixen efter att Ryssland uteslutits i efterdyningarna av kriget i Ukraina.

Annons

Annons

4–0 senast

Det är ett lag som Sverige normalt ska slå – det blev 4–0 när länderna möttes i februari i Algarve Cup – men också ett lag som spelar helt utan press och som överraskat många hittills i EM.

Vi har mött dem två gånger sedan jag tog över, båda gångerna i Algarve. När jag tittade på dem nu mot Nederländerna och Schweiz så var de väldigt bra. De har väldigt individuellt tekniska och snabba spelare, säger Gerhardsson.

Portugal hämtade upp 0–2 till 2–2 i premiären mot Schweiz, och gjorde om bedriften mot Nederländerna i nästa match, även om det till slut blev förlust, 2–3. Ett lag i medvind ska inte underskattas, säger de svenska spelarna.

De fick en gratisplats in i EM så de kör ju bara. Samtidigt har vi stora förhoppningar på oss själva, vi vet vad vi kan. Om man ska prata om press, så ligger den ju på oss. Men vi tror att vi är redo att hantera det, säger Sveriges målvakt Hedvig Lindahl.

"Ångrar ingenting"

Sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten 2017 har det mesta gått i dur, med snarare överraskande starka insatser i de stora mästerskapen. Nu står man för första gången inför en match där en förlust skulle innebära ett fullständigt magplask och troligen uttåg ur turneringen.

Det som är nytt är att vid de här tidigare två mästerskapen (VM 2019 och OS förra året) har vi varit klara efter två matcher. Men man förbereder sig inte på något speciellt sätt. Men det blir spännande, och det är en del av det hela. Går det åt helsike får man hantera det då, säger Peter Gerhardsson.

På vägen mot mästerskapet har de svenska spelarna låtit annorlunda än tidigare, med ett mer uttalat guldmål. Det är inget som de ångrar nu, trots allt att förlora inför söndagens match.

Jag tror faktiskt att det är viktigt att vi vågar säga orden för att känna oss trygga i det. Vi har sagt att vi är en av favoriterna, det är väldigt många lag som kan vinna EM, det är jättemånga bra lag. Men det är häftigt att vi är ett av dem, och att vi kan stå stolta och trygga och säga att vi faktiskt kan, om vi får till allting, säger Lindahl.

Mittbacken Linda Sembrant:

Vi känner att vi är ett väldigt starkt landslag, vi kan gå långt. Men vi vet att det krävs otroligt mycket. Det är inget konstigt, det baseras på de prestationerna vi har gjort. Samtidigt vet vi att ingenting är lätt, ingenting går av sig själv. Så det är där vi är. Vi ångrar absolut ingenting, säger Sembrant.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.