A-
A+

Går för seger – en motgång kan bli kostsam

Förbundskapten Janne Andersson ger instruktioner på den sista träningen inför VM-kvalet mot Spanien i Sevilla. Det är avspark 20.45 i kväll.
Förbundskapten Janne Andersson ger instruktioner på den sista träningen inför VM-kvalet mot Spanien i Sevilla. Det är avspark 20.45 i kväll.
FotbollSevilla, TT:s utsände

Förutsättningarna är givna på La Cartuja-stadion 20.45 i kväll.

Landslaget är piskat att slå Spanien för att vinna VM-kvalgruppen och ta sig direkt till slutspelet i Qatar.

Annars väntar playoff nästa år. Men en motgång i Sevilla kan bli mycket kostsam.

Jag har inga andra tankar än full satsning, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Annons

Annons

Beskedet att Internationella fotbollsförbundet, Fifa, står fast vid att varningar från gruppspelet följer med in i playoff-spelet i mars väcker svensk irritation och besvikelse.

Inför gruppfinalen mot Spanien står nio svenska spelare på ett gult kort.

Ludwig Augustinsson, Zlatan Ibrahimovic, Kristoffer Olsson, Alexander Isak, Emil Krafth, Viktor Claesson, Victor Nilsson Lindelöf, Mattias Svanberg och Joakim Nilsson är alla en varning från avstängning.

Dilemmat Andersson – som också är en varning från avstängning – och spelarna står inför är att försöka vinna till varje pris samtidigt som ett misslyckande riskerar att bli väldigt kostsamt.

Samtliga nio varnade spelarna är aktuella för startelvan mot Spanien och alla är troligen också påtänkta om landslaget – och det mesta talar för det – spelar playoff i slutet av mars.

Andersson riskerar att då stå med ett försvagat lag om ett flertal av hans ordinarie spelare i kväll får gula kort av tyske domaren Felix Brych.

Ser möjligheterna

Zlatan Ibrahimovic påpekade efter förlusten mot Georgien att han inte var tillräckligt aggressiv i alla delar av närkampsspelet.

Jag hade ett gult kort och hade jag fått ett till hade jag varit avstängd. Det var lite balans.

Medvetet eller omedvetet kan fler än han ha undvikit att gå in hundraprocentigt i vissa dueller.

Men Andersson, medveten om riskerna och svårigheterna, väljer att se möjligheterna.

Möter man Spanien... man vet att man måste hålla ihop laget på ett bra sätt och acceptera att Spanien har bollen mycket. Det hade varit samma tänk om vi hade spelat för ett kryss. Ingången i matchen är likadan som annars.
Händer det inget, måste man värdera offensiva alternativ tydligare, säger Andersson.

Annons

Annons

Personbästa gäller

Vi måste upp på personbästa och vi har allt att vinna. Vi ser det som en stor möjlighet att försöka ta oss till VM.

Så vad talar för Sverige?

Historisk ingenting. Ett svenskt landslag har gått av spanska planer utan att göra mål i de fyra senaste landskamperna. Resultaten 0–4, 0–3, 0–3, 0–0 är inte upplyftande.

Men nu är nu och hur är det då? Spanien reste sig efter den mållösa EM-premiären, nådde semifinal och förlorade nyligen finalen i Nations League mot Frankrike.

Med andra ord har det pekat uppåt sedan förbundskaptenen Luis Enrique fick löpa gatlopp i spanska medier efter det senaste mötet i Sevilla.

Två raka förluster på bortaplan (1–2 mot Grekland och 0–2 mot Georgien) i kvalet ökar inte sannolikhetsgraden att Sverige fäller en av världsfotbollens främsta nationer.

Men gick det på Friends arena kan det också gå på La Cartuja-stadion.

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf har 2–1-segern i september i färskt minne.

Vi vet att vi kan vara bra mot större nationer. Följer vi matchplanen och kommer upp i nivå kommer vi definitivt att ha en stor chans att ta oss till VM.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.