A-
A+

Går samman för att stoppa olja och gas

Danmark och Costa Rica leder den nya alliansen som ska sätta datum för när olja och gas ska fasas ut. Arkivbild.
Danmark och Costa Rica leder den nya alliansen som ska sätta datum för när olja och gas ska fasas ut. Arkivbild.
KlimatTT

Sverige är ett av de länder som nu ansluter sig till en internationell allians som vill förpassa olja och gas till historien. Men de stora producenterna är inte med på tåget.

Annons

Annons

Fossila bränslen står för lejonparten av de utsläpp som värmer upp planeten – men hittills har det inte funnits några gemensamma statliga åtgärder för att stoppa produktionen av olja och gas.

Men nu går Costa Rica och Danmark i täten för samarbetet Beyond Oil and Gas Alliance (Boga) som syftar till att vingklippa den miljöskadliga industrin.

Vi hoppas att det här är den dag som ska bli början på slutet för olja och gas. Det är ett första steg, säger Danmarks klimatminister Dan Jørgensen under en presskonferens på COP26 i Glasgow.

"En parentes"

Alliansen har presenterats tidigare men lanseras formellt under klimatmötet i Skottland – som är inne på sina sista skälvande dagar. Deltagarna i samarbetet ska sätta ett datum för när utvinningen och prospekteringen av olja och gas ska upphöra och ser sig själva som aktörer som ska gå före och inspirera andra att ta liknande steg i framtiden.

Sverige är ett av tio länder och lokala styren som har anslutit sig.

Fossila bränslen måste bli en parentes i historien. Det är vad vetenskapen säger oss och det som vi måste agera efter, säger klimatminister Per Bolund (MP).

Danmark är en av Europas största producenter av olja och gas men beslutade förra året att sluta leta efter fossila bränslen i Nordsjön och upphöra med all utvinning senast 2050.

Frankrike, Irland och Grönland finns bland dem som har anslutit sig till Boga men klimatmötets värdland Storbritannien är inte med på tåget, precis som stora oljeproducenter som USA, Saudiarabien, Ryssland, Kanada och Norge.

Länderna som har gått samman representerar en ganska liten del av utsläppen och är inte så beroende av olja- och gasproduktion, säger Åsa Persson, forskningschef på Stockholm Environment Institute, till TT i Glasgow.
Utvecklingsländer, tillväxtekonomier men även rika länder som är väldigt beroende av den här produktionen kommer att ha svårt att ansluta sig i nuläget.

Annons

Annons

"Stärker normen"

Men Persson tycker ändå att överenskommelsen är viktig.

Den är betydelsefull eftersom det är det första mellanstatliga initiativet för att sätta ett datum för att fasa ut produktionen av olja och gas, säger hon
Det fortsätter att stärka normen att vi behöver fasa ut fossila bränslen. Vi hör det ofta från klimatrörelsen och vetenskapen men när det är regeringar som säger det får det en extra tyngd.

Att Sverige ansluter sig till Boga har främst en symbolisk betydelse, enligt Persson.

Vi har ingen stor produktion av olja och gas. Sverige kan vara en stödmedlem och ge initiativet legitimitet. Men den här frågan kostar inte Sverige så mycket att ställa sig bakom.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.