A-
A+

Gardell: Det finns bubblor i marknaden

Det finns både bubblor att akta sig för och klipp att göra i börsyran, enligt finansmannen Christer Gardell. Arkivbild
Det finns både bubblor att akta sig för och klipp att göra i börsyran, enligt finansmannen Christer Gardell. Arkivbild
EkonomiTT

Börsen är inte generellt överhettad, enligt börsproffset Christer Gardell, grundare och chef för aktivistfonden Cevian Capital – en av Stockholmsbörsens största ägare.

Men han ser bubblor på flera håll.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är fullt ös på marknaden. Börser har sedan snart ett halvår slagit rekord på rekord. Horder av nya småsparare röjer runt och jagar klipp, och kryptovalutorna – med bitcoin i täten – rusar uppåt i en stundtals dramatisk berg- och dalbana.

Får tankarna till it-bubblan

Höga värderingar och börsrekord är fullt rimligt mot bakgrund av det låga ränteläget, enligt Christer Gardell. Han skriver i en mejlintervju med TT att det till och med finns klipp att göra då många bolag känns lågt värderade med tanke på räntorna.

"Det finns dock bubblor i marknaden", varnar han samtidigt.

"Kryptovalutor som saknar ett underliggande ekonomiskt fundament är ett exempel. Olönsamma ’framtidsbolag’ med hisnande värderingar får tankarna att gå till it-bubblan 1999/2000. Även bolag som fått en kvalitetsstämpel som Atlas Copco och Hexagon värderas orimligt mycket högre än till exempel Volvo", skriver Gardell.

För att bubblorna ska spricka måste först inflationen ta fart och räntorna lyfta, tror Gardell.

"Ser inte helt osannolikt ut att det kommer inträffa post covid", skriver han.

Annons

Annons

Här för att stanna

Den våg av nya och unga småsparare som gett upphov till ökad turbulens på börser runt om i världen i år tror han är här för att stanna.

"Jag tror att digitaliseringen leder till att småspararna blir ett varaktigt större inslag på börsen framöver".

För att navigera rätt och hitta bra klipp i det börsklimat som nu råder – med index och så kallade multiplar (aktiepriser i relation till framtida vinster) på historiska rekordnivåer på många håll – krävs det enligt Gardell att man letar på "skuggsidan".

"Om det finns en solsida på börsen så finns det alltid en skuggsida. Det är på skuggsidan man ska leta nu. Bra bolag med låga multiplar. Solsideresan har nog kommit till vägs ände".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr