A-
A+

Garland: Stormingen av Kapitolium högsta prio

Merrick Garland förväntas godkännas av USA:s senat för att bli landets nästa justitieminister.
Merrick Garland förväntas godkännas av USA:s senat för att bli landets nästa justitieminister.
USATT

Merrick Garland, USA:s presumtiva nästa justitieminister, kommer prioritera en utredning av stormningen av Kapitolium under 2021.

Annons

Annons

Under måndagen utfrågades Garland, som är nominerad till att bli USA:s nästa justitieminister, av senatens justitieutskott.

Vid utfrågningen sade han att en utredning av upploppen vid USA:s parlamentsbyggnad kommer prioriteras och uttryckte oro över att händelsen "inte var en engångshändelse".

Jag vet inte vilka extra resurser som behövs från departementet men jag kan lova att det kommer vara min högsta prioritet, svarade Garland på en direkt fråga om en eventuell utredning.

Garland bedöms bli godkänd av senaten som president Joe Bidens justitieminister. Skeendet står i bjärt kontrast till den sits Garland satt i under 2016, då den dåvarande presidenten Barack Obama nominerande Garland till en plats i USA:s Högsta domstol.

Nomineringen drogs i långbänk av republikaner som vägrade att ens överväga Garlands nominering för att ersätta den då nyligen avlidne konservativa domaren Antonin Scalia. Linjen då var att det var fel att tillsätta en plats i Högsta domstolen - vars domare sitter på livstid - under ett valår.

Något som republikanerna vände helt på under 2020, när den liberala domaren Ruth Bader Ginsburg avled i september, blott två månader innan USA-valet. Ledande republikaner röstade då igenom en ny konservativ domare på endast ett par veckor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss