A-
A+

Garpenlöv: "Jag hoppas att jag kan sova"

Det är dags för VM-debut som förbundskapten för Johan Garpenlöv. Arkivbild.
Det är dags för VM-debut som förbundskapten för Johan Garpenlöv. Arkivbild.
IshockeyTT

Två år har gått sedan Johan Garpenlöv tog över Tre Kronor.

Nu får han äntligen göra VM-debut som förbundskapten.

Jag hoppas att jag kan sova i natt, säger han inför VM-premiären mot Danmark.

Annons

Annons

Annons

Annons

Världsmästerskap har 53-åringen gjort förr. Dels som spelare och dels som tidigare förbundskaptenen Rikard Grönborgs högra hand.

Men nu är det Johan Garpenlöv som är högst ansvarig. Coronapandemin gjorde att fjolårets mästerskap ställdes in och det är först nu – två år efter att han efterträdde Grönborg – som det är dags för VM-debut som förbundskapten.

Det ska bli stimulerande och roligt. Det är det här jag vill uppleva, och jag har längtat till den här dagen. Det känns bara bra alltihop. Jag ser fram emot matchen och jag hoppas att jag kan sova i natt för jag vill verkligen att det ska rulla igång, säger Garpenlöv på en pressträff inför lördagens premiär mot Danmark.

"Inga konstigheter"

TT: Två år kan ju vara ganska lång tid. Har din ledarstil och syn på hockey förändrats under de här åren?

Nej, egentligen inte. För varje dag man håller på med det här lär man sig saker hela tiden, och förhoppningsvis har man lärt sig mer under resans gång. Hockeyfilosofin är densamma, vi har vår spelidé som vi jobbar efter så det är inga konstigheter.

Lördag 11.15, svensk tid, väntar Danmark. I slutet av april mötte Tre Kronor Danmark vid två tillfällen – med en vinst och en förlust som facit.

De spelade matcherna på två olika sätt. I första matchen var de offensiva och skjutglada. I andra var de lite mer defensiva och försvarade sig mer som de brukar göra. Vi har känt på båda stilarna som de kan spela. De har skickliga forwards så vi måste se upp med dem. Det vi kan straffa dem med är egentligen deras målvaktsspel och försvarssidan, säger Garpenlöv.

Det är just den individuella skickligheten hos danskarna som kan komma att sätta käppar i i hjulet för Tre Kronor.

Vi får inte vara naiva och ge bort chanser, för då är de tillräckligt skickliga. Vi måste spela ett stabilt försvarsspel, säger Garpenlöv.

Annons

Annons

Flera debutanter

Tre Kronor ställer i premiären upp med flera VM-debutanter. En av dem är Anaheims Isac Lundeström, 21.

Det är en stor turnering som man alltid kollat sedan barnsben. Det ska bli otroligt kul att få komma ut på isen och framför allt att få dra på sig landslagströjan. Det är det största som du kan vara med om, säger han.

Lundeström ser ut att få spela center i spetskedjan med lagkamraten i Anaheim, Rickard Rakell, samt Buffalos hårdskjutande forward Victor Olofsson.

Det är två otroligt bra och skickliga hockeyspelare. Det är bara kul att få vara mittemellan dem.

Rättat: I en tidigare version var det fel uppgifter om Tre Kronors VM-debutanter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!