A-
A+

Gasledning präglar Merkels svanesång i USA

En gemensam pressträff hölls efter Angela Merkels och Joe Bidens möte.
En gemensam pressträff hölls efter Angela Merkels och Joe Bidens möte.
Tyskland/USATT-AFP

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är ingen främling i Vita huset, som hon besökte för fjärde gången under torsdagen.

På agendan för mötet på tu man hand med president Joe Biden stod den kontroversiella gasledningen Nordstream 2.

Annons

Annons

Först väntade frukost med USA:s vice president Kamala Harris.

Därefter var det dags för Angela Merkel, som efter nästan 16 år som förbundskansler arbetat med fyra amerikanska presidenter, att träffa president Joe Biden, som hon bekantade sig med redan under hans tid som vice president åt Barack Obama.

Hon är lika bekant med det Ovala rummet som jag, sade president Biden under den gemensamma pressträffen som följde mötet.

Beklagar översvämningarna

Mötet mellan de två ledarna ska ha skett på tu man hand.

Joe Biden började pressträffen efter mötet med att uttrycka sina sympatier med Tyskland, som under tiden som Merkel befunnit sig i Washington drabbats av kraftiga översvämningar som tagit ett 60-tal liv.

Det är en tragedi och vi känner med familjerna som förlorat sina anhöriga, säger han.

Efter att ha hyllat Merkel som ledare och den tyska relationen till USA nämnde Biden några av de långa radda ämnen som avhandlats under mötet.

Annons

Annons

Gasledning stor fråga

Den mest brännande frågan ska ha rört Tysklands planer på gasledningen Nordstream 2.

USA har upprepade gånger kritiserat ledningen, som landet anser riskerar att göra Tyskland och Europa allt mer beroende av energiimport från Ryssland. Konstruktionen fortgår som planerat, men Merkel och Biden ska ha kommit överens om att inte låta Ryssland få använda energi som vapen. Även efter att Nordstream 2 tas i bruk lovar Merkel att Ukraina ska få behålla sin inkomstbringande roll som genomfartsland för andra gasledningar.

Upprepade sanktioner mot projektet har förhalat arbetet, men Biden har till flera amerikanska politikers förtret varit relativt tillåtande inför projektet. I juni lyfte han delar av sanktionerna som infördes av hans företrädare Donald Trump.

Mina åsikter är vida kända länge, även goda vänner kan vara oense. Men när jag blev president var den till 90 procent färdigställd. Att lägga sanktioner verkade inte rimligt, det var rimligare att arbeta tillsammans med förbundskanslern, säger Biden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!