Gasly tog första segern – Hamilton straffad

En känslosam Pierre Gasly på prispallen efter segern på Monzabanan.
En känslosam Pierre Gasly på prispallen efter segern på Monzabanan.
BilsportTT

Lewis Hamilton missade ett rödljus och så var dagen förstörd.

I stället tog Pierre Gasly sin första seger i formel 1.

Jag tror inte jag fattar vad som händer nu, säger fransmannen om den historiska segern.

Annons

Annons

Det blev ett stökigt formel 1-lopp på klassiska Monzabanan i Italien. Lewis Hamilton var på väg mot sin 90:e seger när han körde in i depån utan att notera att det blinkade rött på stolparna vid bankanten.

Depån var stängd för förarna efter en incident på banan och för det regelbrottet straffades Hamilton med ett tidsstraff som gjorde det omöjligt för honom att vinna loppet. Britten slutade till slut på sjunde plats.

När Hamilton försvann ur leken och stallkamraten Valtteri Bottas hade en dålig dag var det läge för en skräll.

Hård duell

Pierre Gasly utkämpade en hård duell mot spanjoren Carlos Sainz om segern, men McLaren-föraren kunde inte köra om utan slutade 41 hundradelar bakom fransmannen.

Ärligt talat är det helt otroligt. Jag tror inte jag fattar vad som händer nu. Det var en så galen tävling, säger Alpha Tauri-föraren i segerintervjun efter loppet.

Annons

Annons

Revansch

För Gasly är segern en sensationell revansch efter fjolåret då han petades från Red Bull-stallet mitt under säsongen. 24-åringen blev nu den första fransmannen att vinna ett formel 1-lopp sedan 1996.

Jag har varit med så mycket under de senaste 18 månaderna. Tänk att få vinna sitt första formel 1-lopp på Monza, säger Gasly.
Jag har svårt att greppa detta, fortsätter han.

Ferraris bistra helg på hemmabanan Monza fortsatte även på söndagen. Sebastian Vettel fick bryta efter att bromsarna slutat fungera och Charles Leclerc kraschade så våldsamt i skyddsbarriären att tävlingen fick avbrytas och startas om först en halvtimme senare. Leclerc klarade sig oskadd.

Genom Alpha Tauri-stallet blev det ändå italiensk seger på Monzabanan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons