A-
A+

Gastak spikat i EU

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.
EUTT:s korrespondent

EU-ländernas energiministrar är överens om ett pristak på gas, på 180 euro per megawatt-timme.

Ett styrkebesked, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i Bryssel.

Annons

Annons

Gång på gång har energiministrarna blivit inkallade av ordförandelandet Tjeckien för att försöka nå en uppgörelse. Senast i förra veckan kom man nästan ända fram.

Men nu var det dags.

Vi gjorde vårt jobb. Vi har en uppgörelse. Ännu ett omöjligt uppdrag genomfört. Jag är stolt över att det tjeckiska ordförandeskapet till sist löste den sista biten i pusslet, säger Tjeckiens industriminister Jozef Síkela nöjt på en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Från februari

Resultatet är en marknadskorrigeringsmekanism – det formella namnet på pristaket – som ska träda i kraft om priset når upp i 180 euro per megawatt-timme under minst tre arbetsdagar, samtidigt som skillnaden mellan priset på gasbörsen TTC i Nederländerna är minst 35 euro högre än priset på naturgas på världsmarknaden i sin helhet.

I lösningen ingår också en rörlig bit för att se till att inte systemet missbrukas.

Mekanismen garanterar att inte priset skjuter i höjden. Det är alltså inte ett fast tak, utan mer ett dynamiskt. Det handlar också om att se till att mekanismen inte äventyrar leveranssäkerheten, säger Síkela.

Mekanismen ska träda i kraft från den 15 februari 2023.

Annons

Annons

Nöjd minister

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) är nöjd.

Det här är ett styrkebesked att den Europeiska unionen i ännu en fråga, i ett otroligt svårt och känsligt säkerhetspolitiskt läge, har lyckats komma överens, säger Busch i Bryssel.
- För de 27 000 hushåll som vi nu presenterade ett särskilt gasprisstöd för i Sverige så är det en lättnad att det kommer en sådan här mekanism på plats. Vi har också flera företag som är beroende av gas. Det här ger förutsättningar för att skydda när priset sticker iväg rejält, i extraordinära pristoppar, säger ministern.

Oro för marknaden?

Pristakskritikerna – däribland Tyskland, Nederländerna, Österrike, Ungern och Danmark – har oroats över att ett pristak ska få säljarna att vända sig till andra kunder i stället.

Nu får vi se om vi har landat rätt. Det här är den nivån som har vägt in många av de olika faktorer som vi har att ta hänsyn till, säger Busch.

Samtidigt önskar hon att mekanismen aldrig ska behöva användas.

Det är klart att vi hoppas att vi nu får en annan situation framåt där vi inte ska behöva nå upp till de här nivåerna. Men vi var uppe på 345 euro per megawatt i augusti. Det blev otroligt kännbart för flera av våra europeiska kollegor, säger energiministern i Bryssel.

Att en uppgörelse är nådd innebär samtidigt grönt ljus för tidigare fastslagna åtgärder om bland annat gemensamma gasinköp och snabbare tillstånd för förnybara energikällor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.