A-
A+

Gaza-övergången stängd för utlänningar

Sedan i onsdags har det varit lång kö för att ta sig igenom gränsövergången i Rafah.
Sedan i onsdags har det varit lång kö för att ta sig igenom gränsövergången i Rafah.
MellanösternTT-AFP

Terrorstämplade Hamas har stängt gränsövergången i Rafah mellan Gaza och Egypten för alla icke-palestinier och dem med dubbelt medborgarskap.

Den enda gränsövergången ut ur Gaza har enligt brittiska BBC varit stängd hela lördagen för alla utlänningar som vill ut, utan att någon anledning givits. En egyptisk källa uppger för AFP att det är Hamas har som har stängt gränsen för utlänningarna.

Inga personer med utländska pass kommer att kunna lämna Gaza förrän alla skadade som måste evakueras från sjukhus i norra Gazaremsan har förts ut genom Rafah till Egypten, säger källan.

En annan egyptisk källa säger till nyhetsbyrån att inga skadade personer har kommit till den egyptiska sidan under dagen, och inte heller några utländska medborgare.

88 brittiska medborgare hade fått tillstånd att lämna Gaza via Rafah under lördagen, men det brittiska utrikesdepartementet bekräftar för BBC att ingen av dem har kunnat ta sig över gränsen.

Det här fortsätter att vara en komplicerad och utmanande situation och vi fortsätter använda oss av alla diplomatiska kanaler för att tycka på för en återöppning, säger en talesperson till mediebolaget.

Rafah har sedan i onsdags varit den enda gränsövergången ut ur Gaza. Sedan dess har omkring 1 100 personer kunnat lämna det krigsdrabbade området.

Svenska utrikesdepartementet uppskattar att det finns mellan 350 och 400 svenska medborgare i Gaza. Ingen av dessa tros ha tagit sig ut.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.